pages

Thursday, November 3, 2016

[#ShoppingTime - JUAL TANAH, Beli Kapal] Beli kapal China ketika ekonomi lemah demi pertahanan, kata TLDM

Empat kapal misi pesisir (LMS) yang dibeli oleh Malaysia dari China membuktikan kerajaan sentiasa bersiap siaga dalam soal keselamatan negara.
Panglima Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) Laksamana Tan Sri Ahmad Kamarulzaman Ahmad Badaruddin mengambil perhatian langkah itu diambil sekalipun negara sekarang menghadapi pelbagai cabaran ekonomi.
“Ini bukti jelas kerajaan tidak bertolak ansur dalam perkara berhubung pertahanan dan keselamatan negara,” katanya kepada Bernama.
Armada sekarang tidak lagi kos efektif, kerana itu LMS merupakan projek prioriti tinggi, katanya mengenai pembelian itu yang diumumkan semalam oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang sedang melakukan lawatan rasmi 6 hari ke China.
Kamarulzaman berkata ini bertepatan dengan matlamat “efficiency savings” (penjimatan cekap) TLDM yang akan melihat armadanya disusun semula kepada hanya 5 kelas kapal daripada 15.
Ini dilakukan tanpa mengurangkan bilangan atau keupayaan tempur perang kita, kata beliau.
Armada yang disusun semula itu, katanya, akan terdiri daripada kapal tempur pesisir, kapal selam, kapal ronda generasi masa depan, LMS dan kapal sokongan pelbagai peranan.
Beliau berkata, hasil daripada strategi konsolidasi ini ialah ia akan membolehkan kita melakukan penjimatan cekap yang besar, tanpa kompromi dalam soal standard dan prestasi. - FMT

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com