innity

pages

Friday, November 4, 2016

[SENTIASA DIJAJAH] Melayu Dulu dan Melayu Kini sama saja


Zaman Penjajahan Portugis, Belanda, Jepun dan Inggeris dulu, selama 446 tahun, orang Melayu antara tahun 1511-1957:-

1. Tak boleh mentadbir sendiri negara kecuali dalam hal berkaitan agama Islam dan adat istiadat Melayu.

2. Tidak di benarkan memegang jawatan tinggi dalam perkhidmatan awam. Setakat level opis boy dan drebar saja.

3. Zaman tu takde gajet apa. So takdela selera nak makan shell out atau lambchop selalu. harga barang murah. capati dan kopi mungkin harga 50 sen saja. Tapi tengok cerita P Ramlee bagaimana Do Re Mi nak bayar minum sorang 15 sen pun korek duit sana sini.

4. Pendidikan orang Melayu setakat boleh baca, tulis dan kira sampai 100 sahaja cukup. Jangan lebih2. Nanti kalau Melayu pandai sangat, susah bangsa penjajah.

5. Dari segi sosial, org Melayu suka pegi kabaret pak maon, menari joget dan cha cha cha utk menghiburkan hati. Ada juga yg main laga ayam berjudi. Yg bebudak main laga spider.

6. Zaman tu banyak cukai. Cukai sampan, cukai kelapa, cukai tanah dsb toksah cerita lah. Sapa tak bayar cukai, harta kena rampas. Duit cukai kita bayar, kita tak dpt apa2 faedah pun dari hasil kutipan cukai tu.

7. Melayu yang melawan penjajah akan di label sebagai Penderhaka dan akan di buru dan di gantung mati. Mayatnya di pamer kpd awam supaya org Melayu lain takut dan gerun utk lawan penjajah sbb taknak di gantung mati mcm Tok Janggut.

Orang Melayu tahun 2000-2016:-

1. Tak boleh mentadbir sendiri negara kerana kena dengar cakap cina melalui MCA, Gerakan dan DAP. Melayu hanya boleh uruskanhal berkaitan agama Islam dan adat istiadat Melayu sahaja. Itu pun kalimah Allah mereka pernah nak guna, pindaan RUU 355 pun mrk bantah, ibadah korban di sekolah pun diorg bantah,azan kena perlahan.

2. Ramai Melayu memegang jawatan tinggi dalam perkhidmatan awam. Tapi masalahnya mereka takde jiwa Melayu. Mereka takut di gelar rasis. Lagi pun mrk lebih suka berurusan dgn kontraktor cina sebab cina tu bagi duit komisyen yg banyak kpd mereka. Kontraktor Melayu pula modal nak beli simen pun kena buat loan SME. Jadi mana nak jolok pegawai tinggi kerajaan kan?

3. Kos sara hidup tinggi. Gaji RM5000.00 pun hidup kat bandar cukup2 makan.

4. Kemudahan pendidikan sangat senang dan banyak. Ramai Melayu majoriti di IPTA. Tapi bila keluar result,anak Melayu dpt degree 3rd class manakala anak cina berderet degree 1st class takyah bayar balik ptptn. Melayu terus menganggur wp ada ijazah.

5. Segi sosial, Melayu ada AF, GV, MLM, Kilauan Emas, Bintang Kecil dan Tom Tom Bak. Tak main laga spider, tapi main mesin slot la sampai pagi.

6. Cukai pun banyak. 30% dari pendapatan kita guna bayar mcm2 cukai kpd kerajaan. Kerajaan kata cukai tu guna utk pembangunan. Tapi kita tengok bini pemimpin beli lipstik harga RM30 ribu.

7. Melayu yg lawan kerajaan di sumbat dlm penjara.

SO SAYA DAH KATA KITA DAH LAMA DI JAJAH SEMULA OLEH CINA TAPI KORANG TAK MENGAKUINYA SEBAB KORANG GUGEL "China menjajah Malaysia" dan jawapan google "No result found"

Sebab tu lah korang tak percaya.


3 comments:

  1. Tgk muka ingatkan pandai, rupanya tulis statement panjang2 nampak bodoh nya. Kaki dedak UMNO/BN otaknya tak berkembang. Pemimpin yg bodoh di pilih oleh pengundi yang bodoh juga.

    ReplyDelete
  2. Bersatu.satu lawan satu..pru14..pecah perintah strategi BN..

    ReplyDelete
  3. Ini kali bn @ be end bungkus ikat tepi la. Puiii

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

innity

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com