pages

Sunday, November 27, 2016

Najib jangan buat 'gila' terima desakan Cina MCA Iktiraf UEC


Gabungan Pelajar Melayu Sememnanjung (GPMS) menggesa Datuk Seri Najib Razak tidak mengiktiraf Sijil Peperiksaan Bersatu (UEC) bagi permohonan kemasukan universiti awam.
Di depan perdana menteri Presiden GPMS Zambri Mohd Isa berkata kurikulum UCE diciplak dari Taiwan dan jelas tidak selaras dengan dasar pendidikan kebangsaan.
"GPMS mahu menyatakan dengan jelas kami menggesa kerajaan di bawah pimpinan Datuk Seri (Najib) untuk menolak sebarang pengiktirafan untuk UEC bagi kemasukan ke universiti awam.
"GPMS faham Datuk Seri ialah perdana menteri untuk semua rakyat Malaysia tanpa mengira bangsa atau agama, tetapi GPMS berharap Datuk Seri boleh mempertimbangkan semula sebarang pengiktirafan sebab isu ini bukan sekadar isu bangsa, tetapi soal menghormati sistem pendidikan kebangsaan dan UEC jelas tidak menghormati sistem pendidikan di negara ini.
"Justeru GPMS berpendapat tidak perlu ada dua sistem peperiksaan untuk kemasukan universiti yang akan memberi kesan kepada peluang untuk lepasan SPM (Sijil Pelajaran Malaysia)," katanya.
Zambri menyatakan demikian ketika membuat ucapan alu-aluan pada mesyuarat agung tahunan ke-62 GPMS di Kuala Lumpur hari ini.
Najib sebagai penaung GPMS kemudian merasmikan persidangan berkenaan.
Ucapan itu dibuat kira-kira dua minggu selepas Presiden MCA Datuk Seri Liow Tiong Lai meminta Najib membenarkan kemasukan pelajar ke universiti awam jika mereka memiliki UEC.
Najib turut hadir ketika Liow menyatakan hasratnya semasa mesyuarat agung tahunan MCA pada 13 November itu.
UEC adalah ujian ditadbir sekolah persendirian Cina di Malaysia dan diiktiraf universiti terkemuka di luar negara serta universiti swasta di Malaysia.
Bagaimanapun ia tidak diiktiraf universiti awam negara ini.

10 comments:

 1. Di dalam keadaan terdesak, MO1 akan buat apa saja...

  ReplyDelete
 2. Kalau semua saranan si kapir haramjadah dia ikut...
  Alamatnya mmg haramjadah jg la si baliau

  ReplyDelete
 3. Nak sokongan konon sampai menggadaikan bangsa...

  ReplyDelete
 4. Pelik.knp dr mula tk di benteras uec ni? Knp dibiarkan berterusan?skrg demand nk diiktiraf? Cuba teka salah siapa,kementerian mana?.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dia sudah lariiiii..... sambil cuba memadam kisah cinta ngan amoinya....

   Delete
  2. Hehe..betul sangat tu bro...dia lari dah..

   Delete
 5. Kita akn beralih ke pembangkang kalau dia bersetuju.

  ReplyDelete
 6. ...maka akan berdegar2 bak halalintar berdentum agenda Melayu. Tapi apabila dedak dimamah polok ,maka hujan phn reda, air longkang mengalir pulang keFelda2. Isu RUU dan R9hingya walau dah basi, tetap jadi ramuan menghilangkan bau lendir habyir 1mdb. Hidanang hanya diatas pinggan baru...tetap dijamah,tanpa nampak jannah. Jahanam..jahanam layu Melayu

  ReplyDelete
 7. kisah cinta di pantai pd..pelaku dgn pelindung jadi penyamun.pemuja dpt dedak

  ReplyDelete
 8. ..sokong pembangkang akan jd double & tripple puak2 komunis berkuasa...

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com