innity

pages

Saturday, November 26, 2016

[HJ HADI 'PERTAHANKAN' UMNO] ‘Penangguhan tiada kaitan Umno’


MARANG - Penangguhan huraian pindaan Rang Undang-Undang persendirian Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) Pindaan 2016 (RUU 355) untuk memberi ruang penambahbaikan agar dapat memberi peluang kepada semua pihak untuk memahami dengan cara yang betul.

Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menegaskan, keputusan itu tiada kaitan dengan permainan Umno seperti didakwa Setiausaha Agung PKR, Rafizi Ramli dalam Facebooknya dan beliau bukan sengaja mahu melengah-lengahkan huraian tersebut.

“Itu tidak betul, tidak betul...saya bukan melengah-lengahkan, tetapi itu untuk memberi ruang penambahbaikan dan memberi peluang kepada semua pihak supaya memahami dengan cara yang betul. Sebab (itu) saya tidak bertindak dengan cara tergopoh-gopoh.

“Beri peluang, (pada) masa (yang) baik. Mereka nak tutup di situ dengan undi di Parlimen, itu tidak boleh, undi tidak mewakili seluruh masyarakat Islam. Dia hendak bakar keamanan ke?

“Mereka ini tidak fikir kepentingan agama, kepentingan politik mereka lebih tinggi daripada segala-galanya tetapi kita tidak begitu,” katanya selepas kuliah pagi di Masjid Rusila, semalam.

Kelmarin, selepas selesai membentangkan pindaan  RUU 355, beliau menangguhkan huraian akta tersebut ke sidang Dewan Rakyat akan datang.

Ahli Parlimen Marang itu ketika sidang akhbar sejurus penangguhan, memberikan peringatan tegas kepada wakil-wakil rakyat bukan Islam supaya jangan mencampuri urusan agama Islam yang jelas tiada kaitan dengan mereka.

Abdul Hadi yang merujuk kes Gabenor Jakarta, Basuki Tjahaja Purnama atau ‘Ahok’, menzahirkan kekecewaan apabila terdapat ahli-ahli politik bukan Islam yang beliau percaya tidak mewakili keseluruhan masyarakat bukan Islam menggunakan isu RUU355 untuk mendapatkan keuntungan politik berbanding kepentingan awam.

Ketika ditanya mengenai pertemuan dengan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi Selasa lalu, katanya, Pas konsisten adakan pertemuan dengan semua peringkat bagi rundingan RUU 355.

PAS beri AMARAN pada PPBM, Tun Mahathir

PAS memberi amaran kepada Tun Dr Mahathir Mohamad agar tidak menyerang parti itu jika Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) mahu berkerjasama dengannya.

“Kalau PPBM benar-benar ingin jalinkan kerjasama dengan PAS untuk berdepan Barisan Nasional pada pilihan raya umum akan datang, Mahathir kena jaga mulut dan kena ingat, dia bukan lagi perdana menteri, kena tahu hadnya,” kata Datuk Mohd Amar Nik Abdullah.

Menurut Sinar Harian, naib presiden PAS itu turut berkata mantan perdana menteri berkenaan memang suka jika pihak lain mengikut cakapnya.

“Itu adalah sikapnya sejak dahulu lagi, dan dia akan melakukan apa sahaja tindakan termasuk menyerang PAS yang tidak mengikutnya. Beliau akan berhenti bercakap bila semua orang ikut dia,” kata Mohd Amar.

Beliau juga menempelak Dr Mahathir, kini pengerusi PPBM, yang mengkritik keburukan kerajaan sekarang tetapi pernah melakukannya ketika menjadi perdana menteri.

“Sebagai contoh, dulu dia larang rakyat sertai perhimpunan, tetapi sekarang dia lakukan,” katanya kepada media selepas mesyuarat exco sebelum ini.

Tiba Masanya PAS Tunjuk Taring, kata Sekutu PAS, Kadir Sheikh Fadzir


Sudah tiba masanya PAS bangkit dan mematahkan serangan musuh secara matang, termasuk pihak yang menentang Rang Undang-Undang (RUU) 355.
Presiden Parti Ikatan Bangsa Malaysia (IKATAN), Tan Sri Kadir Sheikh Fadzir, menyifatkan PAS seolah-olah menjadi mangsa buli, khususnya dalam usaha parti itu membentangkan RUU 355 atau RUU Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) Pindaan 2016.
Bagaimanapun, katanya, sikap PAS yang tunduk membisu terhadap pelbagai cemuhan tidak bermakna parti itu menyerah kalah, sebaliknya menggambarkan kematang dan kesederhanaan pemimpinnya.
“Pindaan yang dicadangkan Ahli Parlimen Marang merangkap Presiden PAS, Datuk Seri Hadi Awang, bertujuan memberi gambaran lebih jelas kepada orang ramai, selain menangani fitnah dan tuduhan tidak berasas pelbagai pihak.
“Kalau dulu, setiap usaha memartabatkan perundangan Islam tidak pernah ditentang Ahli Parlimen bukan Islam kerana tidak menyentuh kepentingan mereka.


1 comment:

  1. Nampak nya pas lg ter ikat la dgn Ikatan.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

innity

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com