innity

pages

Wednesday, October 12, 2016

[allāhu ʾakbar] DAULAT TUANKU: Sultan Muhammad V YDP Agong Baharu, Pengumuman Jumaat Ini

Tersebar di media sosial menyatakan bahawa SULTAN MUHAMMAD V telah dipilih sebagai Yang di-Pertuan Agong Malaysia yang BAHARU.

Pengganti YDP Agong dilaporkan telah diputuskan semasa mesyuarat Majlis Raja-Raja semalam lapor fb Kami Taat Setia Kdymm Sultan Kelantan dan Tengku Mahkota Kelantan.

Baginda dijangka mengangkat sumpah pada 6 Disember 2016. Manakala pengumuman rasmi mengenai keputusan ini akan dibuat pada Jumaat ini.

Mengikut sistem giliran yang diamalkan, baginda adalah pengganti kepada Sultan Abdul Halim, YDP Agong sekarang.

Sultan Kedah Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah sebelum ini dipilih sebagai Yang di-Pertuan Agong berkuatkuasa pada 13 Disember 2011 untuk tempoh lima tahun menggantikan Tuanku Mizan Zainal Abidin, Sultan dari Terengganu.

Manakala Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V dipilih menjadi Timbalan Yang di-Pertuan Agong untuk tempoh yang sama.

Input daripada laman web Penyimpan Mohor Besar raja-Raja

Pemilihan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong
Malaysia bukanlah kerajaan beraja yang mutlak ataupun yang turun-temurun tetapi Malaysia mempunyai Raja bergelar Yang di-Pertuan Agong yang bersemayam selama 5 tahun, mengikut satu sistem yang unik di dunia. Baginda dipilih oleh Majlis Raja-raja menurut kaedah dan cara yang ditetapkan dalam Jadual Ketiga Perlembagaan dan Peraturan-peraturan Majlis Raja-raja.
Ciri-ciri Kelayakan
Ciri-ciri kelayakan seorang Raja untuk dilantik oleh Majlis Raja-raja sebagai Yang di-Pertuan Agong:-
 • Hanya Raja-raja sahaja yang boleh dipilih selepas Raja itu memberi perkenan untuk dipilih;
 • Hanya Raja-raja sahaja yang boleh mengundi;
 • Sekiranya seorang Raja tidak dapat berangkat dalam Majlis Pemilihan, Seorang Raja lain hendaklah dilantik oleh Raja itu dan layak mengundi sebagai “proksi”;
 • Pada kebiasaannya, Raja yang paling kanan dari segi pemerintahan hendaklah dipilih. Peraturan ini tidak lagi digunapakai selepas semua Raja dari negeri-negeri telah dipilih menjadi Yang di-Pertuan Agong. Pusingan ini berakhir selepas Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Perak dilantik sebagai Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong IX;
 • Selepas itu senarai baru yang dikenali sebagai senarai yang disusun semula dan digunapakai sekarang adalah berpandukan kepada kekananan negeri yang rajanya telah dipilih menjadi Yang di-Pertuan Agong (Yang di-Pertuan Agong Pertama hingga Kesembilan) mengikut Jadual Ketiga Perlembagaan Persekutuan.
Yang Tidak Layak Dipilih
Perlembagaan memperuntukkan bahawa seorang Raja layak dipilih sebagai Yang di-Pertuan Agong kecuali:-
 • Raja itu belum dewasa;
 • Raja itu telah memberitahu Penyimpan Mohor Besar Raja-raja bahawa Baginda tidak berhasrat dipilih; atau
 • Majlis Raja-raja mengambil ketetapan dengan undi sulit bahawa Raja itu adalah tidak sesuai untuk menjalankan fungsi-fungsi Yang di-Pertuan Agong disebabkan oleh kelemahan akal atau tubuhnya, atau kerana apa-apa sebab lain. Ketetapan ini memerlukan undian sekurang-kurangnya lima orang Raja.
Langkah-Langkah Awal Sebelum Pemilihan
 • Mendapatkan perkenan tarikh Mesyuarat Pemilihan;
 • Sekiranya kekosongan berlaku kepada jawatan Yang di-Pertuan Agong dan Timbalan Yang di-Pertuan Agong urusan pemilihan hendaklah dibuat tidak lewat daripada empat minggu dari tarikh berlaku kekosongan jawatan itu; dan
 • Penyimpan Mohor Besar Raja-raja akan menyembah syarat kepada setiap Raja bagi memohon perkenan sama ada Baginda berhasrat dicalonkan untuk dipilih menjadi Yang di-Pertuan Agong dan Timbalan Yang di-Pertuan Agong.
Catitan
Raja-raja yang tidak berhasrat dipilih hendaklah memaklumkan secara bertulis kepada Penyimpan Mohor Besar Raja-raja dan negerinya akan diletakkan di tempat akhir sekali dalam senarai pencalonan pada masa itu
Prosiding Pemilihan
Apabila Majlis Raja-raja bersidang untuk memilih Yang di-Pertuan Agong dan Timbalan Yang di-Pertuan Agong, Yang di-Pertua Negeri tidak hadir walaupun mereka anggota Majlis. Pemilihan dibuat secara undi sulit dan Kertas undi yang digunakan tidak bernombor serta ditandakan dengan pen dan dakwat yang sama. Kemudiannya dimasukkan dalam peti undi. Kertas undi dimusnahkan di hadapan Raja-raja sebaik sahaja keputusan undian diumumkan. (Dibakar/dirincih)
Raja yang paling muda dari segi pemerintahan dan tidak tersenarai sebagai calon Yang di-Pertuan Agong dan Timbalan Yang di-Pertuan Agong dipilih untuk mengira kertas undi bersama - sama dengan Penyimpan Mohor Besar Raja - raja. Dalam Mesyuarat Pemilihan itu, hanya Raja - raja, Penyimpan Mohor Besar Raja - raja dan Penolong Setiausaha Majlis Raja - raja sahaja yang terlibat dalam proses pemilihan.
Proses Pemilihan
Semasa pemilihan, Penyimpan Mohor Besar Raja-raja membekalkan satu kertas undi setiap Raja dan setiap Raja diminta menandakan pendapatnya sama ada Raja yang paling kanan (satu nama sahaja) adalah sesuai/tidak sesuai dipilih sebagai Yang di-Pertuan Agong. Calon mestilah mendapat majoriti lima undi sebelum Raja yang mempengerusikan Mesyuarat Pemilihan menawarkan jawatan Yang di-Pertuan Agong kepada Baginda. Jika Raja yang berjaya tidak menerima tawaran ataupun Raja itu gagal memperolehi undi majoriti maka proses pengundian semula akan dijalankan, iaitu dengan mencalonkan nama Raja yang kedua dalam senarai kekananan yang layak dipilih untuk diundi. Proses hanya akan selesai selepas Baginda menerima tawaran jawatan Yang di-Pertuan Agong. Selepas itu, Majlis akan mengisytiharkan Baginda sebagai Yang di-Pertuan agong dan memegang jawatan itu bagi tempoh lima tahun. (Contoh Kertas Undi bagi Pemilihan Yang di-Pertuan Agong)
Selepas Tamat Urusan Pemilihan
Selepas tamat kedua-dua urusan pemilihan, Penyimpan Mohor Besar Raja-raja akan menghantar surat mengenai mengesahkan keputusan pemilihan itu secara bertulis kepada Dewan Negara, Dewan Rakyat dan Perdana Menteri. Perdana Menteri akan mengeluarkan kenyataan akhbar mengenai keputusan pemilihan jawatan Yang di-Pertuan Agong dan Timbalan Yang di-Pertuan Agong. Yang di-Pertuan Agong dan Timbalan Yang di-Pertuan Agong hanya boleh menjalankan fungsi rasmi selepas Baginda menandatangani sumpah jawatan dalam satu istiadat di hadapan Majlis Raja-raja dan disaksikan oleh Ketua Hakim Negara, Mahkamah Persekutuan dengan ditandatangani saksi oleh dua orang Raja yang dilantik oleh Majlis Raja-raja sebagai saksi-saksi
Sumpah Jawatan Bagi Yang di-Pertuan Agong Dan Timbalan Yang di-Pertuan Agong
Mengikut Perlembagaan Malaysia Perkara 37 (1) Yang di-Pertuan Agong hendaklah sebelum menjalankan tugas-tugasnya mengangkat dan menandatangani suatu sumpah jawatan. Surat sumpah jawatan tersebut hendaklah ditandatangani di hadapan Majlis Raja - raja dengan diakusaksi oleh dua orang Raja, dan dengan kehadiran Ketua Hakim Negara Mahkamah Persekutuan. Jika sekiranya Ketua Hakim  Negara Mahkamah Persekutuan tidak dapat hadir maka hendaklah ditandatangani di hadapan Hakim Mahkamah Persekutuan yang kanan selepas yang ada. Sumpah jawatan tersebut hendaklah juga disaksikan serta ditandatangani oleh dua orang Raja yang dilantik bagi maksud itu oleh Majlis Raja-raja. (Contoh Watikah Sumpah Jawatan Yang di-Pertuan Agong)
Mengikut Perlembagaan Malaysia Perkara 37 (2) Timbalan Yang di-Pertuan Agong bagi Persekutuan hendaklah sebelum menjalankan tugas-tugasnya yang lain daripada tugas-tugas yang dijalankan bagi maksud memanggil Mesyuarat Majlis Raja-raja mengangkat dan menandatangani suatu sumpah jawatan. Sumpah jawatan tersebut hendaklah disempurnakan dihadapan Majlis Raja-raja dan dihadapan Ketua Hakim Negara Mahkamah Persekutuan. Jika sekiranya Ketua Hakim Negara Mahkamah Persekutuan tidak ada maka hendaklah digantikan oleh Hakim Mahkamah Persekutuan yang kanan selepasnya yang ada. (Contoh Watikah Sumpah Jawatan Timbalan Yang di-Pertuan Agong)

4 comments:

 1. sama je sapa pun jd Agong..kalau x amik berat pasal rakyat... :-(

  ReplyDelete
 2. Tak der permaisuri boleh jadi agung ker?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Soalan bodoh...baca le kt atas tu..ada sebut ke

   Delete
 3. Allahuakbar.............
  Aku bersaksi Tiada tuhan selain allah dan aku bersaksi nabi muhammad pesuruh allah....
  Daulat tuanku semoga allah melimpahi rahmat di tanah berdaulat ini.....
  Kata perintah dari tuanku,,akan ku turuti dengan taat setia yang berlandaskan alquran dan hadits rasulullah...tulus iklas dari saya yang hina dan tanda cinta dan sayang pada tuanku.....salam ramadhan daulat tuanku

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

innity

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com