pages

Wednesday, August 17, 2016

Tanah di Kuala Ketil dijual kepada syarikat dari China, dakwa Mukhriz


Bekas Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir mempersoalkan status pemilikan tanah di Kuala Ketil setelah semua aset serta anak syarikat EDRA dijual kepada sebuah syarikat dari China.

Mukhriz berkata demikian dalam sidang media di persidangan DUN Kedah, semalam.

Mukhriz yang juga ADUN Ayer Hitam, berkata pada Februari 2016, 1MDB telah menjual EDRA dan kesemua aset tenaga dan anak syarikatnya termasuk EDRA Solar yang mempunyai kepentingan dalam projek solar di Kuala Ketil, Kedah kepada firma tenaga dari China iaitu China General Nuclear Power Corp.(CGN) dan anak syarikatnya, CGN Group dengan nilai RM9.83 bilion. 

Jelasnya, pada 5 Oktober 2014, 1MDB telah membeli kesemua 49 peratus kepentingan yang dimiliki oleh Dana Ekuiti Persendirian Yurus yang diuruskan oleh Dusable dengan bayaran USD69.0 juta.

Menurut Mukhriz, pembelian kepentingan tersebut kononnya sebagai daripada pelan Tawaran Awam Permulaan (Intial Public Offering-IPO) untuk Edra Global Energy Berhad (EDRA) yang bakal dilaksanakan oleh 1MDB dan memudahkan 1MDB dan EDRA mendapat hak 100 peratus untuk menjalankan projek tenaga solar di Kuala Ketil, Kedah diletakkan di bawah EDRA.


2 comments:

 1. Sah dan nyata kepentingan chini banyak di malaysia
  Maka kehilangan MH370 dirancang pok jib

  Tak terjawab dan tak terbayarla pok jib saman warga china

  #KERIS#

  ReplyDelete
  Replies
  1. mung ni bengong jak kecik lagi ko.baik mung gi mapuh cepat2

   Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com