innity

pages

Friday, August 5, 2016

[KRIK, KRIK, KRIK] Saman DoJ Amerika tak babitkan saya, kata Najib


JAKARTA, Jumaat – Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berkata, saman oleh Jabatan Kehakiman (DoJ) Amerika Syarikat baru-baru ini tidak membabitkan beliau, Kerajaan Malaysia atau 1Malaysia Development Berhad (1MDB) secara langsung.
“Saya ingin menegaskan bahawa apa yang dilakukan oleh DoJ baru-baru ini tidak membabitkan saya atau Kerajaan Malaysia atau 1MDB secara langsung.
“Saman itu menamakan lima individu. Ini bukan saman jenayah tetapi adalah saman sivil,” katanya dalam temu bual dengan stesen televisyen Metro TV, hari ini.
Dalam writ saman bagi merampas aset individu dan syarikat difailkan di Los Angeles, DoJ berkata, sejak 2009 sehingga 2015, lebih daripada AS$3.5 bilion (RM14.16 bilion) dana milik 1MDB diseleweng oleh pegawai-pegawai tinggi dan sekutu mereka.
Defendan yang dinamakan dalam saman itu ialah anak kepada isteri Najib, Datin Seri Rosmah Mansor dengan suami pertamanya – Riza Shahriz Abdul Aziz -; Jho Low; Tan Kim Loong (rakan sekutu Jho Low – pemilik beberapa akaun bank di mana dana 1MDB yang diseleweng dipindahkan) dan pegawai kerajaan Abu Dhabi, Khadem al-Qubaisi serta Mohamed Ahmed Badawy Al-Husseiny.
Meskipun nama Najib tidak disebut secara langsung di dalam writ saman itu, tetapi ‘pegawai atasan Malaysia’ yang dirujuk sebagai ‘Malaysian Official 1’ adalah Perdana Menteri yang turut memegang satu jawatan yang berkuasa di dalam 1MDB.
Najib yang juga Menteri Kewangan adalah Penasihat Eksekutif 1MDB yang berkuasa membuat keputusan berkaitan komitmen kewangan syarikat itu. – Agensi





Datuk Saifuddin Abdullah


Tony Pua

15 comments:

  1. Aku tengok juga wawancara tu....biasa lah....baca script nya wawancara....tukang tanya mamat INdonesia tu pun kayu....tanyalah soalan siapa 'Gomen Official 1'.....nak juga tengok Nagib Razak gagap sat nak jawab...kahkahkah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wei....satu Malaysia dia boleh beli oiii aka BR1M ke apakebende tuh ekk? Pilihan raya Negeri Sarawak dia tabur nya lebuhraya, pilihan raya kecil SB & KK di tebar nya beras ke duit ke apa apa jer...ni kan pulak reporter Indon! Tak ler kata Indon cikai ler, tapi cuba ulang tayang balik bilamana si Lanun Bugis tuh gi London tempoh hari (kira tempoh bulan dah!)...hanya 'selected few' yang dibenarkan boleh dimasuk ke press conference Lanun! London pun boleh dibeli nya!

      Ni....terbaru, LHL ke US jumpa Obama! Korang ingat lepas DOJ dah sengat anak-tiri dia, sahabat karib si anak terangkat ie. fatboy yang empunya GOOD STAR (mana tak kalau dapat RATUS JUTA JUTA US$ dari source 1MDB, terangkat ler nama nya, kan?) si Lanun tuh mahu dok diam jer???? Mahu husband dia teriak, entah apa yang terlondeh?!?

      Tak mustahil disebalik tirai urusan Obama & LHL diselit.....'how to deal with this pest that is currently giving 7-8 countries in this World the mother-of-all-headaches...' ie 1MDB DAYLIGHT ROBBERY!

      Well, remember...., just before LHL heads to the US, he went to see Lanun in KL to sign-off MOU on the Transit Link....is it not??? So, the southerner's son of No Man is an Island, got off with way better deal when Malaysia will foot all the development ie. constructions bill yet, the line will link Capital Malaysia to down south, tell me that is not one bloody hell of a deal???!!!!????

      Now..., with that kind of a deal do you really think you would not do to the giver and pledge his case with the ever powerful President in the face of this earth?!?!?!?

      OK, a brief lesson on KRYPTIK (Cryptic), not KLEPTOCRATIC.....don't be confused between the 2! And, this lines are intended to the lapdogs, donkeys and huskeys of a Sailor aka MO1 Lanun-Bugis! Numero Uno...saluta!

      Pesan pada anjing suruhan lanun, masih ada orang orang yang begitu tinggi sumpah-jawatan bahawa mereka mereka ini mengangkat kerjaya mereka dengan penuh amanah, maka kebocoran rahsia rahsia bukan kerana tidak memegang sumpah, tapi melawan sikap tidak amanah didalam menjalankan tugas!

      Dengan sebab itu surat dari BNM mengenai Pemegang Saham SOLO BINTANG BAGUS ie. GOOD STAR pun boleh terlondeh walau macam mana PACarimakan nak sorok dalam spender dia sekali pun!

      Laporan Audit dari JAN......OSA? Tetap terbongkar juga.

      So, tanya diri....siapa sebenar nya yang KHIANAT???? Taat kepada NEGARA atau taat kepada PENYAMUN adalah dua perkara yang sangat JELAS! Tolong pahamkan ya!

      crew mln.

      Delete
  2. Kih..kih..kih!!!

    ReplyDelete
  3. Kalau pun nama dia takda tp nama anak tiri dia ada tu. Tak jadi hal ke kalau 1MDB ada kaitan dgn anak beranak dia??

    ReplyDelete
  4. Lariiiii, setakat boleh lariiii..tersungkoq xmangkit dah...kita tunggu lagi smpai mna dia nk lariii prutt prutt

    ReplyDelete
  5. Lanun Bugis BONGOK!!

    Ketua 1MDB... semua bukti membabitkan penyelewengan wang 1UntokMacaiNajibOnly macam mana si bongok ni kata tak terbabit???!!!

    Tercatit dalam sejarah Malaysia sebagai PM terkorup dan terbongok!!!

    ReplyDelete
  6. I AM NO INVOLVED IN DOJ LAWSUIT !! Itu kes saman 1mdb. Siapa executive chairman dan advisory board dia ? Pakai duit siapa ? Tang mana lak dia cakap dia tak involve pasal syarikat tu pun dia yg buat. Apasal dia nak bodohkan rakyat sampai macam ni. Tukarlah PM lain. Zahid hamidi pun zahid hamidilah. Daripada yg ada ni. Dahlah penyamun ..menipu lak lagi

    ReplyDelete
  7. Sedih.
    Dia boleh tipu diri dia sendiri.
    Tapi dia tak boleh tipu rakyat.

    ReplyDelete
  8. Cuba lah fikir..contoh seorang ketua pengarah telah mengarahkan pegawainya melaksanakan satu dasar atau tugas. Dlm melaksanakan tugas, pegawai berkenaan tidak amanah melanggar peraturan atau undang-undang dan dapat ditangkap..siapa yg kena tuduh dan diambil tindakan undang-undang..ketua pengarah
    atau pegawai berkenaan?... buka lah minda dan baca serta pelajari dari segi prinsip undang-undang. Jgn lah beri komen mcm orang tak sekolah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maksud terjemahan 1.19, najib tak salah...

      Macamni la....

      Ketika najib tandatangan keluarkan duit BERIBU RIBU JUTA wang rakyat kemungkinan...

      1.Najib terlelap dan tidak sedar.

      2.Najib ketika keluarkan wang rakyat pasang niat... "INI KALI LAH"

      3.Mungkin najib makan ubat sangat kuat.

      4.tidak tau kira...beribu ribu juta, mungkin dia ingat ribu ringgit aje.

      5.akibat perbuatan bomoh rosmah?

      6.Ketika sedang tidur, rosmah ambil cap jari najib?

      7.pegawai bawah najib tak tau buat keje?

      8.mungkin pegawai bernama jho lo? Opps marah plak nanti bloger lim sian see sebab dah kena jholok dengan begitu lumayan.

      Begitulah rumusan yg boleh didapati hasil komen 1.19.

      Delete
  9. Pergghhh...kian terserlah kredibiliti kaum penyamun.Mereka tak akan mengaku selagi salasilah keluarga mereka didedahkan dengan terpeinci.
    Màruah?Peduli apa dengan maruah.Orang ludah muka pun takpa janji masyukkkk...

    ReplyDelete
  10. Beginilah akibat fitnah yang berleluasa...sehinggakan tak dapat nak dipastikan siapa yang benar dan salah...

    Yahudi amerika sekarang dah dijadikan rujukan. Apa yg keluar dari mereka adalah betul dan sahih....

    ReplyDelete
  11. *tangkap najib*

    Rakyat yang buka mata celik hati

    Bangkit lwwan skandal najib
    Lumpuhkan umno bn

    Sibuk raih suaka politik luar negara dah si najis ni

    Senua cakap dah meroyan nyanyuk najibnajis

    Balaci sah dah mabuk ampu sana sini

    Biar hancur jadi debu umno bn
    Biar hilang dari sejarah umno bn

    Tak wujud dah umno bn



    ReplyDelete
  12. Hapuskan sejarah skandal mo1
    Hapuskan najisnajib balaci dan umno bn

    Tiada dalam sejarah maka eloklah malaysia

    ReplyDelete
  13. Umno bn itulah sebenarnya propaganda barat

    Yang betulnya pas pkr dap amanah mat kilau dato bahaman tok gajah mat indera
    Samsiah fakeh tok janggut

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

innity

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com