innity

pages

Monday, August 29, 2016

Kita tidak memerlukan retorika ‘Bangsa Malaysia’


MALAYSIA terdiri daripada masyarakat berbilang kaum, berbilang agama, dan berbilang budaya. Kekuatan kita adalah justeru kepelbagaian ini, yang diikat kepentingan bersama, dipacu oleh kesetiaan kepada negara.
Kepelbagaian menjadi kekuatan apabila setiap kaum dapat mengekalkan budaya dan bahasa masing-masing, tidak hilang kerana adanya hegemoni yang satu ke atas yang lain, pemaksaan untuk menghapuskan identiti kaum lain.
Kita patut meraikan perbezaan kaum, dan ini yang telah kita lakukan sejak merdeka. Dengan demikian diharapkan muncul sifat saling menghormati dan kasih antara satu sama lain.
Konsep bangsa Malaysia cuba menyatukan perkara yang berbilang itu maka yang muncul adalah perpaduan yang rapuh, ia tidak akan memperkuat sebaliknya akan melemahkan.
ndonesia telah cuba menyatukan pelbagai bangsa itu menjadi satu bangsa iaitu bangsa Indonesia tetapi gagal kerana kaum Cina tetap dengan identitinya sendiri, budaya dan bahasanya sendiri.
Maka adalah lebih baik setiap bangsa atau kaum bekerja keras untuk memperkasakan bangsanya masing-masing. Orang Melayu perlu berusaha memperkasakan bangsa Melayu agar tidak ketinggalan dengan bangsa-bangsa lain.
Usaha ini perlu dipandang positif oleh kaum Cina dan India, kerana seorang jiran yang baik akan ikut bergembira apabila jirannya mendapat kejayaan dan bukan sebaliknya.
Prof Madya Dr Khalif Muammar A Harris
Artikel ini telah disiarkan di sini.

1 comment:

  1. Kaum yang ada kekalkan budaya cukup
    KERIS

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

innity

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com