innity

pages

Monday, August 22, 2016

(KENAPA CINA TIDAK) Bangla, Myanmar, Nepal cepat kuasai bahasa Melayu


Penganalisis politik dan pendakwah bebas, Prof Dr Ridhuan Tee Abdullah mempersoal kejiwaan rakyat negara ini yang tidak bersungguh-sungguh untuk menguasai Bahasa Melayu yang menjadi kebanggaan negara.

Sebaliknya beliau berkata, rakyat negara lain yang menetap di Malaysia pula boleh menguasai dengan cepat Bahasa Melayu.

“Peliknya, kenapa Bangla, Myanmar dan Nepal boleh menguasai BM dengan cepat, rakyat kita begitu sukar?,” soalnya dalam tulisan terbaru di Sinar Harian hari ini.

Sebelum ini Ismaweb melaporkan Pakar Bahasa, Prof Dato’ Dr Teo Kok Seong melahirkan rasa kesal apabila terdapat rakyat Malaysia khususnya di kalangan belia Cina yang masih tidak fasih berbahasa Melayu.

“Kita dapat lihat pada hari ini orang bukan Melayu, belia Cina misalnya yang tidak fasih berbahasa Melayu sedangkan itu bahasa negara.

“Jadi bagi saya, malang sekalilah, (mereka adalah) warganegara, tapi tak tahu bahasa negara, jadi saya selalu bercakap isunya di mana erti kerakyatan? Ini sesuatu yang malang,” katanya.

Menyentuh isu yang sama Ridhuan Tee berkata, hakikatnya selama ini kerajaan amat bertolak ansur apabila telah memudahkan subjek Bahasa Melayu di sekolah jenis kebangsaan Cina (SJKC).

“BM di SJKC lebih mudah berbanding dengan BM di SK. Jika subjek BM diseragamkan mengikut kurikulum SK, sudah tentu lebih banyak kelas peralihan terpaksa diwujudkan kerana ramai yang akan mendapat markah rendah atau gagal.

“Jika mereka bersungguh-sungguh dalam mempelajari BM, sudah tentu bilangan yang mendapat straight A akan mengatasi Sekolah Berasrama Penuh. BM adalah subjek killer kepada prestasi SJKC,” katanya.

3 comments:

  1. Orang politik tak sungguh sungguh memperjuangkan bahasa Melayu, dah lah tak memperjuangkan malah memperlekehkan

    ReplyDelete
  2. Pak Long hitam Africa punya BM pun jauh lebih baik Dr sbghn besar mereka tu

    ReplyDelete
  3. Patutnya Melayu jangan layan cina india yg tak tahu cakap Melayu.Jangan cakap inggeris,sebab kalau kita beralah diorang lagi rasa bm tak penting pun.Salah Melayu sendiri.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

innity

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com