pages

Friday, August 26, 2016

Dr Mahathir tidak perlu minta maaf kerana mansuh kuasa Agong, kata peguam

Memulangkan kuasa Yang di-Pertuan Agong dalam perwataan undang-undang adalah satu langkah ke belakang, kata peguam Syahredzan Johan.
Justeru, beliau berkata bekas Perdana Menteri itu tidak perlu memohon maaf atas pindaan yang dibuatnya 23 tahun lalu itu.
“Walaupun dengan lulusnya Akta Majlis Keselamatan Negara (MKN) saya tetap tidak menyokong kita kembali kepada keadaan sebelum pindaan kepada Perkara 66. Ia adalah langkah ke belakang,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.
Beliau merujuk pewartaan akta kontroversi itu walaupun selepas Majlis Raja-raja Melayu meminta ia diperhalusi terlebih dahulu.
Pada 1993, kerajaan pimpinan Mahathir meminda Perkara 66 Perlembagaan Persekutuan yang menyebabkan setiap rang undang-undang tetapi diwartakan sebagai undang-undang selepas 30 hari dibentangkan kepada YDPA, walaupun tanpa perkenan baginda.
Hari ini, beliau memohon maaf atas tindakan tersebut yang menurutnya menyebabkan Akta MKN diluluskan.
Syahredzan berkata lagi, semak dan imbang terhadap Legislatif seharus dilakukan oleh badan Kehakiman yang bebas dan bukannya Raja Berperlembagaan.
“Maka jika Mahathir ingin meminta maaf, ia sepatutnya kerana meminda Perkara 121(1) Perlembagaan Persekutuan,” katanya.
Pindaan yang dibuat pada 1988 itu memindahkan kuasa kehakiman daripada mahkamah kepada Parlimen.
“Pindaan ini telah ditafsirkan oleh Mahkamah sendiri untuk bermaksud bahawa Parlimen boleh menghadkan dan menyingkirkan kuasa badan Kehakiman melalui penggubalan undang-undang Persekutuan.
“Berbanding pindaan Perkara 66, pindaan ini banyak menguatkan kuasa Eksekutif dengan mengorbankan institusi perlembagaan yang lain,” katanya lagi. - FMT

2 comments:

  1. Itu pendapat shahredzan. Saya berpendapat raja juga memain peranan disamping kehakiman.

    ReplyDelete
  2. Elok kembalikan balik kuasa raja-raja dan DYMMYDA seperti dulu..masalah belakang depan jgn kira..ini bukan depan belakang..ini melibatkan kuasa DYMMYDA.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com