pages

Tuesday, August 2, 2016

1MDB: Tun M kritik cara Singapura tangani skandal


Tun Dr Mahathir Mohamad mengkritik cara Singapura menangani wang yang terbabit dalam pengubahan secara haram dan dikaitkan dengan syarikat pelaburan negara bermasalah, 1Malaysia Development Berhad (1MDB), laporFinancial Times.
Dalam temu bual dengan akhbar kewangan itu, bekas Perdana Menteri itu mempersoalkan kegagalan pihak berkuasa Singapura menumpukan kepada ‘pemain utama’ dalam apa yang didakwa sebagai skim global menyedut lebih AS$3.5 bilion daripada dana 1MDB.
“Disedari bahawa kerajaan Singapura enggan menentukan mereka yang terbabit dalam rasuah ini.
“Ia akan menjejaskan reputasi Singapura sebagai pusat kewangan. Mereka yang menerima suapan bukan mereka yang terbabit dalam pengubahan wang,” katanya.
Sistem kewangan global dikejutkan dengan skandal 1MDB apabila kebanyakan bank antarabangsa gagal mengawal pengubahan wang haram.
Menurut akhbar itu, pihak berkuasa Singapura memberi jaminan untuk melakukan pemeriksaan dan mewujudkan unit pengubahan wang haram, selepas mengambil tindakan yang jarang berlaku iaitu memerintahkan penutupan cawangan Swiss Bank di negara itu, awal tahun ini.
Pihak berkuasa Singapura bagaimanapun pada bulan lalu, menyatakan negara itu memainkan peranan aktif dalam siasatan antarabangsa terhadap dana 1MDB dan telah mendakwa dua orang berkait dengan kesalahan sama.
Akhbar itu turut menyatakan pihak berkuasa Singapura juga merampas aset bernilai S$120 juta milik ahli perniagaan Malaysia, Jho Low yang didakwa oleh Jabatan Kehakiman (DoJ) Amerika Syarikat memainkan peranan utama dalam operasi 1MDB.
“Tindakan yang sesuai akan diambil terhadap sesiapa sahaja yang melanggar undang-undang Singapura,” kata jurucakap pejabat Peguam Negara Singapura.
Bulan lalu, DoJ mengemukakan saman sivil bagi merampas aset milik individu dan syarikat yang dikatakan dibeli menggunakan wang yang dicuri daripada 1MDB.
Saman DoJ itu adalah yang pertama di mana Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dikaitkan secara rasmi dengan skandal 1MDB. Walaupun, tidak dinyatakan nama, tetapi huraian kepada ‘Malaysian Official 1’ dalam dokumen saman itu, adalah bertepatan dengan deskripsi Najib. - ismaweb

4 comments:

 1. Orang dah muak dah dgn cerita ni..buat lah cerita yg lebih baik.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Muak ke gentar ? Hehehe. . .
   Hebat Tun !

   Delete
  2. Suara Tun adalah suara rakyat.
   Rakyat yg tak mkn dedak.

   Delete
 2. Rakyat yg makan nasi berlaukan ikan kering lg baik drp org2 yg makan Dedak...huhu

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com