Sultan Ibrahim: Agong bukan ‘rubber stamp’ menteri untuk kepentingan politik, individu


KUALA LUMPUR - Kesatuan Mahasiswa Malaysia menuntut Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) ditubuhkan bagi menyiasat kes 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dengan telus.

Wakilnya, Hashim Ali mendakwa, tuntutan itu dibuat susulan hasil siasatan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) masih tidak kelihatan sehingga kini.

"Kami menggesa Kabinet untuk menasihat Yang Dipertuan Agong untuk menitahkan agar ditubuhkan satu Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI). Kami tidak mahu PAC kerana sampai hari ini kita tak dapat lihat apa itu laporan PAC.

"Jadi, RCI ini perlu ditubuhkan untuk menyiasat dakwaan RM4 bilion yang dilarikan sejak 2009 hingga sekarang serta menghadapkan individu bertanggungjawab ke mahkamah," katanya pada sidang media di hadapan Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi, di sini, hari ini.

Kelmarin, Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat memfailkan  saman untuk merampas aset yang dibeli dengan dana yang didakwa  dari syarikat tersebu yang  bernilai lebih AS$1 bilion daripada AS$3 bilion.

Difahamkan, Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat telah memohon untuk merampas sejumlah 17 aset termasuk hartanah mewah dan sebuah pesawat jet.

Dakwa Hashim, beliau membuat laporan polis kerana risau dengan keadaan yang menimpa negara sekarang.

"Sungguh malu nama negara kita di luar dan sikap sambil lewa yang diamalkan oleh PDRM dan kerajaan Malaysia amat merungsingkan kami sebagai anak muda untuk duduk dalam negara yang selamat.

"Saya di sini tampil membuat laporan polis agar Datuk Seri Najib sebagai Ketua Penasihat Lembaga Pengarah 1MDB yang sepatutnya bertanggungjawab ke atas semua yang berlaku ini.

"Kami juga ingin menggesa pihak polis membuat siasatan yang tegas kepada CEO 1MDB, Jho Low, Riza Aziz dan kesemua ahli lembaga pengarah yang terlibat kerana wang rakyat telah diseleweng. Ini harus diambil serius," katanya.

Beliau turut menyarankan Perdana Menteri berundur atau sekurang-sekurangnya mengambil cuti sehingga kes ini selesai.

"Agar tidak timbul syak wasangka, salah guna kuasa untuk melengah atau menghalang siasatan penuh ke atas isu yang serius ini," katanya. - sinarharian.com.my