pages

Friday, July 1, 2016

[BILA KAFIR BERSATU MELAYU LIBERAL] Maryam pula KAFIR angkat sebagai MANGSA, Islam dikelirukan sebagai PENINDAS


Tentang Maryam, media dan ideologi

1. Dalam isu ini, media liberal boleh memilih perspektif masyarakat terbanyak yang mengkritik tindakan Maryam. Atau, perspektif pihak berautoriti yang menjelaskan tentang peraturan serta adab di tempat awam ketika Ramadhan.

Walaubagaimanapun, mereka memilih perspektif Maryam sebagai "mangsa sistem". Bahawa, Maryam mewakili nilai progresif, moderat dan rasional dalam masyarakat.

2. Menerusi teknik pembingkaian berita, mereka mengeksploit paranoia "kemaraan Islamisasi". "Kemaraan" ini digambarkan konservatif dan menindas. Maka isu makan di bulan Ramadhan ini dilaporkan dengan nada konflik - pertembungan antara protagonis (watak putih) dengan antagonis (watak hitam):

Deskripsi 'harassed', 'activist', 'standing up against', 'Muslim woman', 'Malaysian' merujuk kepada Maryam sebagai wirawati.

Deskripsi 'penentang', 'akhlak negatif', 'religious police', 'moral police' merujuk kepada pengkritik tindakan Maryam, status quo, norma konservatif, autoriti agama.

Ini adalah fungsi ideologi media.

Bila Kafir Ditukar Kepada Non-Muslim

Dalam era political correctness, perkataan 'mankind', 'chairman', 'housewife', 'fireman' dianggap taboo serta politically incorrect. Diganti dengan 'humankind', 'chairperson', 'homemaker', 'firefighter'.

Begitu juga, 'kafir harbi' dianggap politically incorrect, diganti dengan 'zimmi 'asi' (zimmi engkar). Malah, istilah 'kafir' dirasakan tidak lunak, diganti dengan 'non-Muslim'. Untuk kedengaran lebih politically correct, 'non-Muslim' ditukar menjadi 'not-yet Muslim'. 'Not-yet Muslim' pun belum cukup sesuai, ada yang berhujah sepatutnya disebut 'brother in humanity'.


Ahmad Farami
1 comment:

  1. Mereka telah diresapi kesesatan atau sebenarnya mrk adalah kafir yg bertudung sedang berpura pura menjadi muslim. Musang berbulu ayam ini adalah pendekatan kerja jahat yahudi dan pihak chauvinist cina. Berhati hati dengan golongan ini. Malah idealogi tersebut sudah menjangkiti kiwa anak melayu.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com