pages

Sunday, June 19, 2016

VIDEO: Lepas Burung Unta, KUDA pula Berlari Di Jalan Raya Cuba Raih Populariti
Sebelum ini, burung unta yang dikesan sesat dan berlari lintang pukang di Lebuhraya Persekutuan semalam, menjadi ‘superstar’ dalam pelbagai iklan syarikat-syarikat di Malaysia.
Dikenali dengan nama Chickaboo, burung unta itu meraih populariti selepas syarikat perniagaan dan korporat menggunakan kreativiti mereka untuk tampil dengan iklan berasaskan burung tersebut yang kini sedang viral di laman sosial.
Pembuat telefon pintar, Huawei antara yang terawal menggunakan Chickaboo sebagai model iklan mereka untuk mempromosi keupayaan kamera telefon P9 keluaran syarikat itu.
Menurut iklan itu, ciri auto-fokus kamera telefon itu disifatkan sebagai “lebih cepat daripada haiwan berbulu”.
Di sebalik sindiran sama ada Chickaboo akan disaman polis kerana menyergah Lebuhraya Persekutuan, syarikat makanan Dominos Pizza, dalam iklan mereka memberikan satu kemungkinan ia berbuat demikian.
Kata iklan itu, Chickaboo bergegas untuk berbuka puasa dengan promosi pizza ‘dua untuk RM27′.
Syarikat Opitcal 88 juga tidak ketinggalan dengan iklan yang berbunyi;“Burung unta yang sebenar? Ya? Tidak? Anda perlukan kanta yang jelas untuk penglihatan yang lebih baik”.
Pembekal eksklusif perkhidmatan mel di Malaysia, Pos Malaysia mengeluarkan iklan di Facebook dengan memaparkan Chickaboo hadapan kaunter Pos Malaysia sambil berkata “Fuhh, nasib baik saya tepat pada masanya.”
Jenama-jenama lain diilhamkan menggunakan Chickaboo adalah Daisy, The Beer Factory, Digi, Vivo, Malaysiakini, Kilkenny Malaysia dan SWCorp.No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com