innity

pages

Wednesday, June 22, 2016

Pesawat Ringan Terhempas, Juruterbang Cedera Ringan

Sebuah pesawat ringan terhempas di kawasan kebun sayur di Tringkap, Cameron Highlands pada Rabu. Foto Bernama
IPOH: Sebuah pesawat ringan jenis Gulfstream America G164B milik Systematic Aviation Services (SAS Air Services) Sdn Bhd yang berpangkalan di Subang, Selangor terhempas di kawasan kebun sayur di Tringkap, Cameron Highlands pada Rabu.
Ketua Polis Daerah Cameron Highlands, DSP Zainalabidin Othman berkata dalam kejadian kira-kira 1.30 tengah hari itu, juruterbang warga Australia Peter Hardy, 56, mengalami kecederaan ringan.
"Juruterbang warganegara Australia mengalami kecederaan ringan di bahagian lengan kiri serta badannya.
"Hasil siasatan awal mendapati Syarikat Boh Plantation di ladang teh Sungai Palas, Brinchang telah menggunakan khidmat SAS Air Services untuk menabur baja," katanya dalam kenyataan pada Rabu.
SEBUAH pesawat ringan milik Syarikat Boh Plantation terhempas di sebuah tokong cina di Tringkap, Camerin Highlands, petang ini. - Foto ihsan bomba

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/167153
Beliau berkata, mangsa dibawa ke Hospital Sultanah Hajjah Kalsom, Tanah Rata untuk rawatan.
Polis percaya pesawat itu hilang kawalan di ketinggian 5,040 kaki dari paras laut disebabkan masalah enjin, bagaimanapun siasatan lanjut masih dijalankan, katanya.
Zainalabidin berkata, menurut kenyataan saksi kejadian, Cheong Yip Hin yang merupakan ketua anggota RELA Tringkap, dia melihat pesawat tersebut berlegar-legar di ruang udara sebelum terhempas di lereng bukit kawasan kebun berkenaan.
"Saksi mendakwa ketika berada di luar rumahnya, dia lihat enjin pesawat itu mati dan berpusing sebanyak dua kali sebelum terhempas. 
"Beliau segera ke tempat kejadian yang mengambil masa lima minit dari rumahnya dan menemui mangsa (juruterbang) dalam keadaan selamat," katanya.
Katanya, syarikat Boh menggunakan khidmat pesawat berkenaan sebagai rutin untuk menabur baja di kawasan ladang itu sebanyak lima kali dalam setahun.
"Semasa kejadian tiada lagi baja dalam pesawat berkenaan kerana sudah ditabur ke ladang itu," kata Zainalabidin. 
Sementara itu, Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Cameron Highlands, Muhammad Haziq Hazmi berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan pada pukul 1.35 tengah hari dan tiba kira-kira 15 minit kemudian ke tempat kejadian.
Sebanyak enam anggota termasuk pegawai dari Balai Bomba dan Penyelamat Brinchang bergegas ke tempat kejadian, katanya.
"Kami menemui pesawat ringan itu terhempas berhampiran tokong cina di Tringkap," katanya. - Bernama

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

innity

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com