pages

Friday, June 24, 2016

LAPOR LANGSUNG : Perdana Menteri UK, David Cameron UMUM LETAK JAWATANPerdana Menteri UK David Cameron mengumumkan meletak jawatan selepas warga UK undi untuk keluar dari Kesatuan Eropah.

Rakyat UK/Britain telah memilih  untuk meninggalkan Kesatuan Eropah (EU) dengan 52 peratus mengundi untuk keluar dan hanya 48 peratus memilih untuk kekal dalam pemilihan yang sengit. 

Keputusan akhir 

Jumlah rakyat yang menyokong keluar EU ialah seramai 17,410,742 (51.9%) berbanding menyokong untuk kekal seramai 16,141,241 (48.1%). 

Bursa Asia merudum 

Pagi tadi matawang pound Britain merudum pada nilai terendah dalam tempoh 31 tahun, dengan saham dan harga minyak turut menunjukkan aliran menurun di pasaran Asia. 

Ia susulan keputusan awal pungutan suara menunjukkan rakyat Britain hampir pasti akan memilih untuk meninggal blok politik dan ekonomi Eropah itu.


Sebahagian dari penyokong yang mahukan Britain keluar dari Kesatuan Eropah melahirkan rasa gembira sejurus keputusan memihak mereka. - AFP PHOTO / GEOFF CADDICK ">Sebahagian dari penyokong yang mahukan Britain keluar dari Kesatuan Eropah melahirkan rasa gembira sejurus keputusan memihak mereka. -AFP PHOTO / GEOFF CADDICK

2 comments:

  1. Britain mahu kuar kerana rasa bangga mrk dgn bangsa British. Mrk terasa dijajah oleh bangsa lain melalui ekonomi. Bangsa melayu bila pula mau bersatu keluar dari dijajah oleh kuasa ekonomi cina yg rasis dan berniat jahat ke atas bangsa melayu.

    ReplyDelete
  2. Kalaulah dalam umno ada pemimpin yg bermaruah macam david cameron, makin hebatlah umno. Tapi malangnya pencuri dan penyamun disokong bagai nak gila.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com