pages

Wednesday, May 4, 2016

[TAK SAMA KES MURTAD] Rooney Rebit tak pernah peluk, amal Islam, kata CEO Iksim


BANGI, Rabu – Rooney Anak Rebit yang mendapat kebenaran mahkamah semalam untuk mengeluarkan perkataan Islam daripada kad pengenalannya bukanlah kes murtad.
Menjelaskan perkara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Institut Kajian Islam Malaysia, Datuk Prof Mahamad Naser Disa berkata, Rooney Anak Rebit tidak pernah mengamalkan ajaran Islam kerana dilahirkan sebagai Kristian dan dibesarkan sebagai Kristian Bidayuh walaupun pada umur 8 tahun kedua ibu bapanya memeluk Islam.
“Jabatan Agama Islam Sarawak telah mengesahkan fakta sedemikian dan tidak membantah permohonan Rooney untuk mengeluarkan perkataan Islam daripada kad pengenalannya.
“Apa yang jelas dalam kes ini, bukanlah kebenaran untuk murtad sebagaimana tanggapan ramai.
“Ia adalah kes pentadbiran kerana Rooney memang sejak dari awal tidak pernah memeluk mahupun mengamalkan Islam,” katanya sebagai respon kepada tohmahan yang menganggap institusi agama tidak menjalankan tanggungjawab.
Semalam, Ketua Pengarah Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) membuat keputusan untuk tidak merayu atas keputusan Mahkamah Tinggi Sabah dan Sarawak yang membenarkan Rooney untuk mengeluarkan perkataan Islam daripada kad pengenalannya.
Ini berikutan pada Mac lalu, mahkamah telah membenarkan Rooney untuk keluar Islam dan menjadi seorang Kristian.
Mengulas lanjut, Datuk Naser berkata, JPN sepatutnya dari awal lagi akur dengan kenyataan “no objection” yang telah dikeluarkan oleh Majlis Agama Islam Sarawak sebagai pihak berkuasa agama.
“Bahkan Mahkamah Syariah Sarawak sendiri telah mengeluarkan surat menyatakan ia tidak berbidangkuasa ke atas Rooney mungkin berdasarkan kenyataan dari MIS itu. Membiarkan kes sebegini berpanjangan hingga ke Mahkamah hanya mengundang berbagai salah tanggapan terhadap institusi agama.
“Bukan sedikit tohmahan yang dilemparkan terhadap institusi Islam ekoran dari isu ini sama ada dari kalangan Islam dan bukan Islam sedangkan mereka tidak mempunyai fakta yang lengkap untuk membuat kesimpulan negatif terhadap institusi agama,” katanya lagi.
Beliau juga berkata, kes Rooney ini jauh berbeza daripada fakta kes Lina Joy yang diputuskan oleh Mahkamah Persekutuan sepuluh tahun lalu.
“Justeru keputusan JPN untuk tidak meneruskan rayuan sebenarnya mengizinkan kedudukan undang-undang mengenai isu menukar agama oleh orang Islam sebagaimana yang diputuskan dalam kes Lina Joy terus kekal mengikat (binding).
“Keputusan Mahkamah Tinggi Kuching ini sebenarnya tidak pun mengusik keutuhan prinsip undang-undang dalam kes Lina Joy itu dan tentu sekali kes Rooney ini tidak mengikat kes-kes lain di masa akan datang,” katanya. - ismaweb

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com