pages

Thursday, May 12, 2016

PRK Sungai Besar: Penganalisa Jangka BN bakal KALAH TERUK


SHAH ALAM - BN mungkin kalah teruk dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Sungai Besar.

Pensyarah Kanan Hal Ehwal Politik dan Antarabangsa, Universiti Utara Malaysia (UUM), Md Shukri Shuib yang mengandaikan demikian berkata, kebarangkalian itu sukar dinafikan berdasarkan pada situasi semasa dan juga isu-isu di Selangor.

"Saya menjangkakan calon daripada Amanah (Parti Amanah Negara) akan diletak untuk berdepan dengan calon BN. 

Calon ini akan mewakili Pakatan Harapan dan pertembungan ini nanti akan dilihat sebagai pertembungan antara kerajaan negeri dengan kerajaan Pusat," katanya.

Beliau berkata, meskipun Amanah masih baharu dan kawasan itu pula dilihat kawasan yang didominasi oleh Pas sebagai parti pembangkang yang terkuat, pakatan pembangkang dilihat lebih cenderung untuk meletakkan calon daripada Amanah.

"Pas kini bukan lagi anggota pakatan meskipun Sungai Besar kubu kuat parti itu. Jika Amanah bertanding, saya andaikan Pakatan Harapan akan lebih mendokong parti berkenaan berbanding Pas.

“Pas mungkin akan berhadapan dengan pertembungan hebat daripada Pakatan Harapan terutama Amanah yang ramai melihat sebagai proksi DAP,” katanya.

Beliau berkata, faktor kerjasama antara Tun Dr Mahathir Mohamad dengan Pakatan Harapan menerusi Deklarasi Rakyat juga menambah lagi kebarangkalian kekalahan BN di kerusi berkenaan.

“Pakatan Harapan (dijangka) akan cuba meminggirkan Pas dalam pakatan dan bekerjasama dengan Tun Mahathir bagi menewaskan BN.

“Kerjasama mereka itu dijangka akan lebih mengganas menjelang PRK di Sungai Besar nanti,” katanya.

Md Shukri berkata, BN perlu ketengahkan calon berwibawa dan dihormati ramai untuk merealisasikan peluang mereka.

“Soal populariti calon dan kewibawaan penting pada PRK kali ini.

“Jangan hanya ambil kira soal jawatan dalam Umno bagi seseorang calon tapi fokus pada soal calon kerana ia akan menjadi faktor yang menambat hati penduduk atau pun tidak,” katanya.

Pada PRU13, wakil BN, Datuk Noriah Kasnon menewaskan calon Pas, Mohamed Salleh M. Husin dengan majoriti 399 undi.

Noriah, yang meninggal dalam tragedi helikopter 5 Mei lalu, juga memenangi kerusi itu pada PRU 2004 dan 2008.

2 comments:

  1. Maaf, analisa ini tidak mengbilkira penyokong tegar PAS dan UMNO akan memecahkan undi mengakibatkan BN akan kekal atau PAS menang tipis. Hanya PAS merelakan Amanah melawan BN satu lawan satu atau pembangkang merelakan PAS bertanding. Maka BN akan kalah teruk.

    Maka utk menjadikan rakyat semakin percaya pembangkang bersifat matang dan tak gila kuasa ialah dengan TOLAK ANSUR. PAS bertanding di salah satu kerusi darpd dua kerusi yg dipertandingkan. Maka Najib akan tidak dapat tidur mlm dan rakyat akan gembira dpt sampaikan mesej penting kpd PM yg sudah tak relevan lagi.

    ReplyDelete
  2. Mimpi 1001 mlm dongeng baghdad bermula dh..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com