innity

pages

Monday, May 2, 2016

MUALAF mohon bantuan zakat DILAYAN seperti PEMINTA SEDEKAH, kata Ridhuan Tee


Pendakwah bebas, Ustaz Ridhuan Tee Abdullah kecewa layanan yang diberikan kepada mualaf di negara ini, bukan saja ketika memohon bantuan zakat, malah dalam memimpin sesebuah jabatan kerajaan juga tidak diberi peluang.
Beliau turut berasa sedih apabila sesebuah pertubuhan Islam hanya dianggotai oleh bangsa Melayu, seolah-olah di negara ini tiada umat Islam daripada kaum Cina, India atau Bumiputera lain.
“Saya adalah antara tumpuan para mualaf mencurahkan perasaan mereka. Berapa ramai yang begitu kecewa apabila mereka dilayan seperti peminta sedekah apabila memohon bantuan zakat.
“Apakah duit zakat itu kepunyaan bapak kita? Apabila memungut zakat penuh dengan senyuman. Tetapi apabila ada asnaf datang meminta bantuan, seolah-olah mereka peminta sedekah,” katanya menulis dalam Sinar Harian, hari ini.
Sebaliknya, kata beliau, banyak pertubuhan dan agensi agama Islam dipimpin oleh orang Melayu yang mempunyai pangkat dan kaya, termasuk Tan Sri, Puan Sri, Datuk dan Datin.
“Jangan haraplah ada mualaf yang akan dilantik ke jawatan tinggi di institusi Islam yang lain seperti jabatan agama, majlis agama, Jakim, Yadim dan sebagainya. Usah diimpikan untuk menjadi KSN, KSU, naib canselor dan sebagainya.
“Lebih kelakar lagi, pos pengarah jabatan agama, khas untuk PTD, sedangkan membaca selawat dan doa pun tidak lepas. Mualaf hanya ditempatkan di bahagian mualaf. Menitis air mata menaip artikel ini,” katanya.
Ustaz Ridhuan Tee berkata, sepatutnya kita belajar daripada kaum Cina dalam soal ekonomi, kesatuan bangsa mereka mempertahankan bahasa jiwa bangsa dan banyak lagi.
“Kita tidak pernah mahu belajar daripada Cina, malah asyik marah dan mengutuk Cina. Ya, saya turut mengutuk Cina yang ultra kiasu. Tetapi bagi Cina yang berjaya dan bukan musuh Islam, kita kena belajar daripada mereka. Tetapi kita memandang rendah kepada mereka, terutama Cina mualaf.
“Selama lebih 30 tahun menjadi ‘mualaf’ saya tidak pernah meminta-minta. Apa yang ada pada saya hari adalah hasil titik peluh dengan izin ALLAH SWT. Ultra kiasu tuduh saya macam-macam dapat habuan itu dan ini kerana menjadi lebih Melayu daripada Melayu. Wal hal saya tidak dapat apa-apa pun daripada orang Melayu atau Umno,” katanya lagi.
Dalam pada itu mengulas mengenai perpaduan umat Islam hari ini, beliau menyeru agar wacana perpaduan atau multaqa perpaduan yang akan bersidang tidak lama lagi tidak menjadi agenda Melayu.
“Ya, Melayu tersepit hari dek kerana perpecahan yang tidak dapat dibendung, menjadi nyawa-nyawa ikan. Maka seruan perpaduan pun dilaungkan. Adakah laungan ini hanya berkumandang ketika tersepit sahaja? Selama tidak tersepit, mualaf tidak dipandang.
“Apakah semua mualaf ini bodoh? Bumiputera pun bukan? Bangunlah wahai umatku. Tunjukkan dan raikan warna-warni Islam. Jika tidak, jangan bercakap banyak pasal Islam, memalukan.
“Cuma kadangkala saya teramat sedih melihat cara kita atau orang Melayu memahami Islam. Bukan mereka tidak nampak, mereka nampak, tetapi buat-buat tidak nampak.
“Bukan mereka tidak faham, mereka faham, tetapi buat-buat tidak faham. Kuasa dan pangkat adalah segala-galanya walaupun terpaksa memijak orang lain, yang seagama,” kataya. - ismaweb

6 comments:

 1. Yang ni aku setuju sangat.

  ReplyDelete
 2. Aku Ada kawan mualaf yg terima nasib yg sama mcm riduan tee ckp.

  ReplyDelete
 3. Ambo pung SETUJU...

  ReplyDelete
  Replies
  1. kawe setuju 1000%.tahu lamooo doh.

   Delete
 4. MANA PERGINYA DUIT ZAKAT YANG DI BAYAR OLEH PEMBAYAR-PEMBAYAR ZAKAT.. BUKAN SIKIT JUMLAH KUTIPAN TETAPI BILA PARA ASNAF DATANG KE MAJLIS AGAMA (BHGN ZAKAT) UNTUK MOHON BANTUAN ....DIBERIKAN BORANG MACAM NAK MOHON PINJAMAN BERJUTA-JUTA RINGGIT.......

  TENTANG KENDERAAN PULA SATU......MAJLIS AGAMA MEMBELI BERBAGAI JENIS KENDERAAN ATAS ALASAN UNTUK DAKWAH TETAPI BERSEPAH DIGUNAKAN DI DALAM BANDAR HINGGAKAN MEMBUAT DESPATCH PUN MENGGUNAKAN KENDERAAN YANG CANGGIH, MACAMANA PARA ASNAF NAK MOHON BANTUAN.......

  KEPADA MAJLIS AGAMA (BHGN ZAKAT) LIHAT DAN RENUNGKAN AKAN MASAALAH YANG DIHADAPI OLEH PEMOHON BANTUAN (PARA ASNAF)... JANGAN SAMPAI KELUAR LAGI BERITA PEMOHON BERAGAMA ISLAM MEMOHON BANTUAN DI GEREJA... AMAT-AMAT MEMALUKAN DI LIHAT OLEH PENGANUT AGAMA LAIN SEDANGKAN DIKATAKAN ISLAM AGAMA RESMI.......

  ReplyDelete
 5. rasulullah anjur pi ke negara china tuntut ilmu.kita dimalaysia ni untung sebab allah hantar orang china mai sini.kalau dah malas tu tak dak ubat la..

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

innity

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com