pages

Thursday, May 5, 2016

[KENAPA NAJIB "PEJUANG ISLAM" LANTIK PEJUANG KAFIR LIBERAL] Ramai calon lain boleh ganti Edmund Bon


PUTRAJAYA, Khamis – Pertubuhan Pembela-Pembela Islam (PEMBELA) sedia mengemukakan senarai calon lain bagi menggantikan ahli Majlis Peguam, Emund Bon Tai Soon yang dilantik sebagai wakil Malaysia ke Suruhanjaya Antara Kerajaan Asean berkenaan Hak Asasi Manusia (AICHR).
Pengerusi PEMBELA, Haji Aminuddin Yahaya berkata, ramai calon yang lebih layak menggantikan tempat Edmund Bon untuk mewakili Malaysia yang terdiri daripada kalangan peguam Melayu.
“Ramai calon yang terdiri daripada peguam Melayu yang kita rasa layak dan kita akan umumkan nama-nama itu nanti, jika perlu,” katanya kepada pemberita di pekarangan Perdana Putra, hari ini.
Bagaimanapun katanya, perkara itu tidak boleh mendahului sebarang keputusan yang terletak di bawah kuasa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dalam mempertimbangkan cadangan itu.
“Biarlah YAB Perdana Menteri membuat keputusan terlebih dahulu. Kita tidak mahu melangkah bidang kuasa sepatutnya,” katanya pada sidang media penyerahan memorandum bantahan terhadap pelantikan ekstremis liberal, Edmund Bon ke AICHR bagi penggal 2016 hingga 2018.
Haji Aminuddin berkata, PEMBELA berharap Perdana Menteri mempertimbangkan bantahan mengenai pelantikan Edmund itu yang dianggap bahaya dari segi masa depan negara dalam konteks Melayu dan Islam.
“Pelantikan ini sangat kritikal kerana ia akan membentuk dasar negara berkenaan hak asasi manusia. Jadi bagaimana dasar negara akan dibentuk dengan diwakilkan seorang yang mempunyai pendirian liberal,” katanya.
Edmund Bon dilantik untuk mewakili Malaysia ke AICHR sebagai menggantikan Tan Sri Dr Muhammad Shafee Abdullah bagi penggal 2016 hingga 2018.
Edmund sebelum ini lantang menzahirkan pendirian liberal beliau dalam kapasiti sebagai peguam serta kedudukan dalam jawatankuasa Majlis Peguam berkenaan Perlembagaan Negara, peguam muda dan hak asasi manusia.
Dia juga antara yang terbabit dalam perasmian aktiviti Seksualiti Merdeka untuk golongan Lesbian, Gay, Biseksual, Transgender (LGBT) di Malaysia pada 2010 sekali gus menyokong penuh kebebasan hak mutlak golongan itu.
Malah, dia juga terbabit dalam aktiviti menentang Raja-Raja Melayu, seperti pembelaan Shuhaimi Shafie dalam penulisannya mengenai ketidakperluan pekenan Sultan Selangor dalam melantik Setiausaha Kerajaan Negeri. - ismaweb

4 comments:

 1. PM mana nak dengar keluhan orang Melayu, dia anggap orang Melayu sebagai penduduk kelas 3,sabar wahai orang Melayu, tunggu PRU akan tahu lah nasib nya

  ReplyDelete
 2. Senakin bengong najib

  ReplyDelete
 3. Tolol hin bahalol najib najis

  ReplyDelete
 4. Denan senteng dah sakit. Matilah kau..tak sempat ngundi mati dah..tanda tanda seleweng . ..jalan tak betul sarawak....

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com