innity

pages

Tuesday, May 17, 2016

Jet pejuang TUDM terhempas di Pekan Pahang


KUANTAN - Sebuah jet pejuang milik Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) dilaporkan terhempas berhampiran kawasan sawah padi di Kampung Serum, Nenasi, Pekan di sini kira-kira pukul 12.52 tengah hari tadi.
Kejadian tersebut bagaimanapun tidak melibatkan sebarang kemalangan jiwa kerana dua mangsa yang berada di dalam jet pejuang berkenaan sempat menyelamatkan diri dengan terjun daripada pesawat itu.


Komander Operasi Balai Bomba dan Penyelamat Pekan, Herman Omar berkata, jet berkenaan terhempas berhampiran kawasan sawah padi dan hutan.
''Dua mangsa, seorang berpangkat Mejar dan seorang lagi Leftenan selamat. Mangsa yang berpangkat mejar hanya cedera ringan manakala seorang lagi mangsa yang berpangkat leftenan mungkin patah kaki.''Saya difahamkan oleh mangsa bahawa jet pejuang itu terhempas disebabkan enjinnya telah mati ketika sedang terbang dan dua anggota tentera di dalamnya mengambil keputusan terjun menggunakan payung terjun.
''Tiba di sini, kami telah menjumpai kedua-dua mangsa dalam keadaan selamat kira-kita satu kilometer (KM) dari tempat jet pejuang ini terhempas,'' katanya ketika dihubungi di sini.
Herman bagaimanapun tidak dapat mengesahkan jenis jet pejuang berkenaan. - K! ONLINE

1 comment:

  1. 2008 - First Aermacchi MB-339CM for Malaysian Air Force takes to the air. The Royal Malaysian Air Force has been operating the MB-339A for over 20 years. Its selection of the MB-339CM confirms its confidence in the Alenia Aermacchi ability to once again provide it with a trainer with state of the art quality standards and levels of effectiveness.

    “The MB-339CM is equipped with state-of-the-art avionics with a human-machine interface that includes a
    HUD (Head-Up Display) and three MFD (Multi Functional Displays) in both the front and rear cockpits, as well as software to simulate complex operational scenarios.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

innity

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com