innity

pages

Monday, May 2, 2016

[DIHALANG LAGI MASUK SARAWAK] Surat Nurul Izaah kepada Adenan Satem


Surat Terbuka Untuk Tok Nan

Terima kasih atas budi bicara Tok Nan yang dengan kuasa seorang Ketua Menteri yang berlapang dada memberi laluan saya masuk selepas DUN dibubarkan jika saya menulis meminta kebenaran dengan baik.

Justeru saya telah menulis surat untuk membenarkan saya selaku Ahli Parlimen, Naib Presiden dan Pengarah Pilihan Raya Parti KEADILAN dibenarkan masuk berkempen secara sah seperti yang tertakluk di dalam Akta Pilihan Raya.

Sebagai Ahli Dewan Rakyat selama dua Penggal, saya menjunjung tinggi perlembagaan dan menghormati autonomi yang diperolehi oleh rakyat Sarawak.

Jika tawaran janji Tok Nan benar, maka saya harus dibenarkan masuk tetapi ternyata usaha saya untuk bersama rakyat Sarawak telah dinafikan.

Saya diminta pulang ke Kuala Lumpur hari ini.

Pasti ini adalah bukti bahawa peranan kami sebagai pembangkang bersama rakan-rakan di Sarawak amat berjaya dalam memberikan tekanan di Dewan Undangan Negeri dan Dewan Rakyat sehingga memaksa Tok Nan dan BN membawa banyak perubahan serta membuat banyak janji-janji terutamanya tentang isu autonomi dan tanah adat rakyat Sarawak.

Tindakan dan tawaran Tok Nan dan Team Najib BN nampaknya selari dengan manifesto yang dibawa oleh pihak pembangkang. KEADILAN perjuangkan tolak GST, pertahan autonomi dan pemeliharaan tanah adat.

Hampir 200 kes tanah adat diperjuangkan oleh peguam-peguam KEADILAN yang juga calon pada PRN 11 ini. YB Baru Bian, YB See Chee How, Saudari Jamilah Baharuddin, Saudara Abun Sui, Saudari Athina Sim dan ramai lagi.

Bayangkan jika kami tetap menambah kerusi dan mengurangkan majoriti calon-calon BN, walaupun dalam keadaan dilarang masuk akan menguntungkan bukan mengurangkan suara rakyat Sarawak dalam Dewan nanti.

Jadi Tok Nan yang mengaku lain dari Taib Mahmud dan lain dari Najib, buatlah cara lain dari mereka. Ajulah kita bersaing dengan sihat dan embak Sarawak tok ke mercu kejayaan yang sebenar.

Benarkan rakyat Sarawak memilih,
Benarkan kami masuk berkempen.

Salam kasih perjuangan untuk teman-teman di lapangan!

Ngap sayot
Nurul Izzah Anwar


P/S: Walau Kami Bukan Penyokong Pembangkang, Jauh Sekali Menyokong DAP tetapi....

Hari mengundi  pilihanraya negeri  ialah 7 Mei, tapi menjelang 5 Mei semua pemimpin pembangkang dihalau keluar daripada Sarawak. 
Secara tidak langsung, majoritinya nanti hanya  pemimpin-pemimpin UMNO dan BN saja yang dibenarkan berada di Sarawak dalam tempoh kritikal dua hari sebelum pembuangan undi.
Umpama main bola, di sepuluh minit terakhir, tiada pemain lawan dibenarkan berada dalam padang, kecuali penjaga gol manakala pasukan tuan rumah tiada halangan sama sekali menurunkan kesebelasan pemain.
Begitukah demokrasi yang difahami oleh Adenan Satem?
Di mana di dunia ini ada keadaan seperti itu berlaku dalam pilihanraya?
Itulah Sarawak sekarang. Adenan Satem nyata lebih "teruk dan menjengkelkan " berbanding Taib Mahmud. 
Beliau bukan saja "membunuh" erti demokrasi dan "mengkafankan" semangat keMalaysiaan, malah "menguburkan" sama sekali  intergrasi nasional antara Semenanjung dengan Sarawak

1 comment:

  1. IKUT KAWE KUBA KAWE,NOK GALO SIYEY KO NOK GALO MALEY.DEMO APO SUSAH.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

innity

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com