pages

Sunday, May 15, 2016

(BILA KAFIR BERKUASA) Lim pertahan tokong dalam taman walau ditentang Umno


Tokong Taoisme yang berada dalam Taman Armenian di Pulau Pinang tidak akan dirobohkan walaupun mendapat tentangan daripada Umno, kata Ketua Menteri Lim Guan Eng.
Lim berkata nilai warisan tokong itu perlu dihargai kerana ia telah berada di taman itu sejak Perang Dunia II, kira-kira 70 tahun yang lalu.
"Tidak ada sebab untuk merobohkannya," katanya kepadaMalaysiakini, menolak permintaan untuk merobohkan tokong itu oleh pemimpin pembangkang negeri Datuk Jahara Hamid.
"Jika ia adalah sebuah kuil baru, dan dibina secara haram, kami akan merobohkannya," katanya merujuk kepada permintaan Jahara pada persidangan Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang Jumaat lepas.
Lim memberi contoh kuil Dewi Mazu yang "dibina secara haram" di Pulau Jerejak yang telah dirobohkan kerana tidak mendapat kelulusan Majlis Bandaraya Pulau Pinang.
Jahara memberitahu persidangan Dewan Undangan Negeri mengenainya tahun lepas, memetik Laman Facebook yang ditubuhkan penganut agama berkenaan.
Beliau mempersoalkan sama ada terdapat rancangan untuk menukar nama pulau itu kepada 'Pulau Mazu'.
"Kami merobohkannya. Ia adalah seratus kali lebih besar. Tetapi apabila dia (Jahara) mengadu, kami membawanya ke bawah," kata Lim.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com