pages

Thursday, April 28, 2016

Pendedahan Arul bukti dakwaan isu 1MDB SELESAI sebelum ini TIDAK TEPAT - Prof Nik Ahmad, Majlis Profesor Negara


SHAH ALAM, Khamis – Pendedahan yang dibuat Pengarah Eksekutif 1MDB, Arul Kanda Kandasamy bahawa berkemungkinan ada penipuan besar-besaran berlaku dalam syarikat pelaburan bermasalah itu membuktikan isu ini masih belum selesai.
Ketua Kluster Governans, Perundangan dan Pengurusan Awam, Majlis Profesor Negara (MPN), Prof Dr Nik Ahmad Kamal Nik Mahmood berkata, apa yang disebutkan oleh ramai ahli politik, termasuk ahli PAC, bahawa isu 1MDB telah selesai sebelum ini nampaknya tidak tepat.
“Laporan PAC mengenai pengurusan 1MDB yang dibentangkan sebelum ini pasti dianggap tidak menyeluruh, malah, timbul lebih banyak persoalan lain,” katanya seperti lapor Sinar Harian.
Terdahulu, Arul ada memaklumkan bahawa kemungkinan berlaku ‘penipuan besar-besaran’ antaranya dengan mendedahkan wujud percanggahan dengan wang bernilai US$3.5 bilion yang dibayar 1MDB kepada Aabar BVI (Aabar Investments PJS Ltd), syarikat yang mempunyai nama identikal sama dengan syarikat subsidiari IPIC, Aabar Investments PJS.
Mengulas lanjut beliau berkata, pendedahan Arul itu pasti terhala ke arah Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) yang sebelum ini membentangkan laporan sebaliknya.
“Banyak persoalan akan terus timbul, malah mereka yang memberi perhatian terhadap isu ini akan menanti sehingga persoalan mengenai siapa sebenarnya yang bertanggungjawab dalam isu hutang 1MDB, terjawab.
“Saya juga percaya lebih banyak konflik akan timbul selepas ini apabila satu persatu isu lain timbul oleh mereka yang terlibat dengan 1MDB dan perhatian pasti diberikan kerana akhirnya 1MDB adalah tanggungan kerajaan juga,” katanya.
Dr Nik berkata, isu berkenaan masih penting kerana rakyat mahu tahu kebenaran, termasuk persoalan seperti kenapa laporan 1MDB yang disediakan oleh Ketua Audit Negara diklasifikasikan di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA). - ismaweb

1 comment:

  1. Sebagaimana di perkatakan olih Muhyiddin ( serta ramai lagi ) tapi tidak termasuk pak menteri pak menteri dan pemakan dedak , 1MDB sejak awal lagi SKIM UNTUK MENIPU !

    Yang Arul Kanda (ngaku pandai bijaksana ) pergi terlibat sekali , apa hal ???

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com