pages

Saturday, April 16, 2016

Muhyiddin bidas Azalina - Siapa LULUSKAN Transaksi RM28 bilion Dana 1MDB yang LENYAP itu


Bekas timbalan perdana menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini membidas Datuk Seri Azalina Othman Said di kawasan menteri di jabatan perdana menteri itu sendiri iaitu Pengerang.
Beliau membawa isu Azalina mengumumkan bahawa Laporan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) yang melepaskan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dari segala salah laku walaupun dokumen itu memperlihatkan sebaliknya.
Laporan itu, katanya, mengenengahkan Perdana Menteri sebagai bertanggungjawab dalam meluluskan urusniaga syarikat tersebut dan berbilion ringgit yang lenyap begitu sahaja.
"Ia menunjukkan banyak salah laku.
"Bagaimana seorang perdana menteri, di samping menteri yang sepatutnya menjaga hal perundangan, apa nama dia, Azalina - berkata tiada salah laku, apakah beliau boleh baca?" kata beliau semasa ceramah kepada ahli-ahli akar umbi Umno di Pengerang, Johor hari ini.
Muhyiddin juga mengingatkan Azalina bahawa beliaulah orang yang mencipta platform politik untuk Ahli Parlimen Pengerang itu.
"Ketika saya menjadi menteri besar (Johor), Azalina tiada disitu.
"Apabila dia menjadi Ketua Puteri Umno sebab saya galakkan dia. Saya tubuhkan Puteri Umno dan perlembagaan parti dipinda.
"Namun beliau telah terlupa. Melayu mudah lupa, termasuk ketua cawangan anda," katanya.
Bercanggah dengan kenyataan kerajaan, Muhyiddin berkata, laporan PAC menemukan sekurang-kurangnya RM28 bilion atau AS$7 bilion dana 1MDB telah lenyap dan menggesa orang ramai membaca laporan itu sendiri.
"Siapa meluluskan transaksi tersebut? Najib telah meluluskan semua transaksi itu," jelasnya.
Beliau turut menimbulkan bahawa PAC menemui, tidak seperti syarikat biasa, semua urusan utama 1MDB telah diluluskan oleh pengerusi lembaga penasihat syarikat, iaitu Najib.
"Ini RM28 bilion tidak boleh melayang meninggalkan negara tanpa kelulusan Najib.
"Jadi, kemana duit itu telah pergi? Bolehkah beliau menjelaskan?" katanya.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com