innity

pages

Thursday, April 28, 2016

(BUAH TANGAN TERAKHIR ZETI) BNM Keluar Surat Kompaun Pentadbiran Kepada 1MDB


KUALA LUMPUR: Bank Negara Malaysia (BNM) pada Khamis mengeluarkan surat kompaun pentadbiran kepada 1Malaysia Development Bhd (1MDB) kerana gagal mematuhi sepenuhnya arahan yang dikeluarkan mengikut Akta Perkhidmatan Kewangan 2013.

Ini termasuk mengkehendaki 1MDB menghantar balik wang yang dikirim ke luar negara berikutan pembatalan tiga kelulusan yang diberikah oleh BNM kepada 1MDB masing-masing pada 2009, 2010 dan 2011, katanya dalam satu kenyataan Khamis.


Bank pusat itu berkata 1MDB juga gagal mengemukakan bukti dan dokumen yang ditetapkan oleh BNM untuknya memberikan alasan yang kukuh berhubung ketidaupayaan untuk mematuhi sepenuhnya arahan penghantaran balik itu.

1MDB diberikan sehingga 30 Mei untuk membayar kompaun tersebut.

Pembayaran kompaun itu menandakan tamatnya siasatan BNM berhubung ketidakpatuhan 1MDB terhadap peraturan dan pengawalan BNM.

3 comments:

 1. Well done BNM.Thank you and appreciate your action.

  ReplyDelete
 2. its known fact .. no surprises ... pay and andhered .. so what ? go fly kite !!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Known fact about what? Known fact that all reports against 1mdb were totally true.
   1mdb is a mess is a fact. Najib chicken is a real moron is fact. Signing everything without reading it? Wow! What a real moron...

   And it is also fact an imbecile like you 10.58 who earlier denied the allegation that 1mdb is a mess and now you arrogantly say no surprise??. Go eat dedak!! Hahaha

   Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

innity

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com