innity

pages

Saturday, October 25, 2014

Selepas Arak, Anjing, Anjur MALAM HALLOWEEN pula, Apa Motif?


SEREMBAN - Selepas penganjuran Oktoberfest dan kempen 'Saya Mahu Sentuh Anjing,' yang menimbulkan kontroversi, kini timbul pula isu sebuah sekolah antarabangsa di Bandar Sri Sendayan, di sini mahu menganjurkan sambutan malam halloween pada 31 Oktober ini.

Penganjuran itu menimbulkan rasa kurang senang pelbagai pihak, khususnya penduduk kawasan sekitar yang majoritinya beragama Islam kerana beranggapan sekolah berkenaan cuba menyebarkan fahaman Barat kepada pelajar.

Lebih mengejutkan, tindakan pihak sekolah terbabit yang membuat promosi dengan memasang  kain rentang sekitar bandar Seremban dan Senawang, mengajak orang luar untuk turut serta dalam program berkenaan.

Timbalan Presiden Ikatan Guru Muslim Malaysia, Mohd Azizee Hassan berkata, perayaan halloween itu tidak bersesuaian dengan budaya dan adat resam masyarakat di negara ini.

Menurutnya, program itu dikhuatiri akan mempengaruhi minda dan persepsi pelajar muslim sekolah berkenaan, bahawa budaya barat ini juga sesuai dilaksanakan di negara Islam.

“Saya tidak menyokong penganjuran program itu kerana ia mampu mencairkan identiti pelajar muslim di sekolah berkenaan.

“Walaupun pihak sekolah mengatakan bahawa tiada unsur agama dilakukan, namun acara tersebut tidak sepatutnya dimegahkan, seolah-olah kita mengiktiraf pesta itu.

“Saya bimbang, jika diteruskan acara ini, ia boleh merosakkan dan mengancam akidah pelajar Islam di sekolah berkenaan,” katanya.

Mohd Azizee turut meminta Jabatan Pendidikan negeri mengambil perhatian serius terhadap penganjuran ini walaupun ia berlangsung di sekolah persendirian.

Sementara itu, Ikatan Muslimin Malaysia (Isma) mendesak supaya kerajaan negeri termasuk Majlis Agama Islam Negeri Sembilan (Mains) memantau aktiviti berkenaan.

Ahli Jawatankuasa Pusat Isma, Mohd Hazizi Ab Rahman berkata, program sebegitu tidak sepatutnya dianjurkan kerana bertentangan dengan budaya Islam.

Malah, katanya, penganjur dilihat bertindak berani apabila membuat iklan dan promosi mengenai malam halloween dalam bahasa Melayu.
Halloween ([hælə'win], [hælo'win]) adalah tradisi perayaan malam 31 Oktoberdi negara-negara barat, dilakukan dengan berpakaian aneh dan berjalan dari pintu ke pintu rumah dan meminta gula-gula atau coklat dengan berkata "Trick or treat!". Ucapan "Trick or treat!" merupakan semacam "ugutan" yang membawa maksud "Beri kami (gula-gula) atau kami buat kacau."
Halloween biasanya dikaitkan dengansyaitanahli sihir, hantu, Goblin dan makhluk-makhluk mitos dan menyeramkan lain dari kebudayaan Barat. Halloween disambut dengan menghiasi rumah dan pusat membeli-belah dengan simbol-simbol Halloween tersebut.
Halloween berasal dari perkataan Hallowe'en yang merupakan kependekan dari All Hallow's Eve (malam sebelum hariAll Hallow)[1]. Hari raya agama Katolik bernama Hari Para Orang Kudus (All Saints Holy Day) yang dirayakan 1 November pernah dikenal sebagai All Hallows' Day yang merupakan penyingkatan dari All Hallowed Souls. Dalam bahasa Inggeris, perkataanHallowed (holy) bererti Orang Kudus.
Hari Para Orang Kudus ditentukan oleh para mubaligh Kristian bertepatan dengan hari perayaan orang gasar dengan alasan ingin orang gasar mempercayai agama Kristian. Hari Para Mendiang (Day of the Dead) yang merayakan kedatangan roh sanak-saudara dan kerabat kembali ke bumi sehingga kini masih disambut di beberapa negara seperti di BrazilMexico, dan Filipina.
Halloween berasal dari orang Celt diIrelandBritain dan Perancis sebagai tradisi paganisme perayaan musim tuai. Pada abad ke-19, orang Ireland danScotland membawanya ke Amerika Utara

Selepas ini bersedia lah kita mendengar hujah-hujah dan kritikan puak-puak Melayu JAHIL.


3 comments:

 1. huh. ... makin melampau puak puak ni . Najib tlg tengok apa dah jadi
  belum lg Akta Hasutan dimansuhkan ... mcm mcm dah jadi.
  Andai dibenarkan dalam hukum utk penggal leher kerana buat provokasi kepada islam ... aku yg dulu akan penggal lehernya . ha...ha..ha < AKU TUNGGU 13 MEI >>>

  ReplyDelete
 2. SEgala yg dibawa oleh barat....dipandang hebat sekali....hatta berlari berbogel ditgh2 bandar. Barat bawa...tentulah hebat kan?... itu lah yg dipandang oleh mereka2 yg telah dibasuh otak utk memandang tinggi tamadun barat. Apa yg dibawa islam....dh cuba disesuaikn dgn barat. Last2 sekali...jom semua kita jdi omputih. lupakn lah budaya dan agama kite. dh sibuk sgt nk ikut montot owg putih.

  ReplyDelete
 3. apa mau hairan?
  kenapa tak perlu hairan?

  1. sebab nya kalau nak dekat krismas, lagi 1 bulan nak krismas, semua shopping complex, super market, emporium yang menggunakan poskod malaysia dan bukan poskod beverly hills akan atau sudah decorate hias all out complex depa dengan hiasan krismas.

  2. bukan main krismas lagi orang malaysia yang agama rasmi nya adalah islam yang tidak ada kena mengena satu atom pun dengan hari krismas [ yakni hari lahir Horus - bukan hari lahir jesus pun.. talking about salah identity..]

  3. kalah times square. satu je takde, ada gospel choir nyanyi nyanyi kat bawah pokok pine krismas yg besaq gedabak. kat singapo dah buat, malaysia bila lagi? dewan choir gospel besaq terpantak kat bukit jalil tu dah siap, alamat tak lama lagi le tu.

  jadi, apa kerana lu orang nak heran helloween pulak dapat tempat di hati mereka. its a success story with krismas.. kita lanjut kan ke helloween pulak..

  jangan sampai restoran mamak nasi kandar semua mula hias kedai sempena krismas dan helloween baru kita semua nak terngadah.. baik amik perhatian dan aksi dari sekarang..

  biar nipis tapi bertapis
  dari tebal tapi bebal

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

innity

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com