innity

pages

Friday, October 17, 2014

Punca Dr. Harlina Siraj Pertikai "BUMI INI BUMI MELAYU ISLAM" DIDEDAHKAN







PENGISYTIHARAN DR HARLINA HALIZAH HJ SIRAJ BAHAWA BELIAU ADALAH KETURUNAN KAUM PENDATANG


Saya Dr Harlina Halizah Hj Siraj, adalah keturunan kaum pendatang dari Pulau Jawa. Mbah lanang sebelah Bapak, Almarhum Hj Abd Rahman bin Ehsan berasal dari Desa Sambilawang, Ponorogo Jawa Timur & Mbah lanang sebelah Mbok
saya, Almarhum Kiyai Hj Anuar bin Ramli berasal dari Desa Jambul, Purworejo, Jawa Tengah.

Akhir Feb lalu, saya dan keluarga berziarah ke desa kelahiran Mbah Kiyai Anuar di Purworejo Jawa Tengah - sebagai seorang pelancong yang mahu menjalin ukhuwwah. Tidak mungkin saya akan kembali untuk menetap di sana.

Malaysia adalah tanah tumpah darah saya. Datuk nenek saya berhijrah ratusan batu, merentas lautan hampir seratus tahun yang lalu, untuk berkongsi kehidupan dengan insan lain di atas bumi milik Allah SWT ini.

Setiap kali ada suara sumbang menuntut `kaum pendatang' untuk sedar diri & mendesak agar mereka yang tak berpuashati dengan keadaan di negara ini untuk kembali ke tempat asal nenek moyang mereka - hati saya terhiris luka. jiwa saya merintih sesal dan akal saya tertanya-tanya : Indoktrinasi apakah ini yang menghasilkan manusia sombong & bongkak?

Jikalah tidak kerana migrasi pedagang Arab ke nusantara, Islam yang dibanggakan ini tentunya bukan anutan kita! Sampai bila mahu menyalahkan orang lain, sedangkan kelemahan itu memang berpunca dari diri sendiri yang tak pernah mahu belajar memuhasabah diri?

SIAPA DR HALINA HALIZAH HJ SIRAJ INI????


Prof Madya Dr Harlina Halizah Hj Siraj atau lebih mesra sebagai Dr Har dilahirkan di Sungai Besar, Selangor. Beliau bertugas sebagai pakar perunding Obstetriks & Ginekologi di Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM). Beliau juga menjawat jawatan Ketua Wanita Jamaah Islah Malaysia (JIM) (fahaman puak JIM ni semua orang tahu, mereka sekarang dalam IKRAM, yang pemimpin mereka tu tubuh "Negara Ku"). JIM telah dibubarkan dan diserap ke dalam IKRAM (baca sini)

Dr Har merupakan isteri kepada Ustaz Zulkifli Ahmad serta ibu kepada empat orang cahaya mata, seorang telah meninggal dunia.

Dr Har gemar melakukan khidmat masyarakat dan kerja-kerja sukarelawan selain menumpahkan khidmat sebagai pakar di hospital.

Selain itu, Dr Har pernah muncul di beberapa media. Antaranya sebagai tetamu jemputan di rancangan Malaysia Hari Ini (MHI), Wanita Hari Ini (WHI), Al-Kuliyyah dan Al-Hidayah di TV3, Keluarga di 9, Nasi Lemak Kopi O dan Halaqah di TV9, Selamat Pagi Malaysia (SPM) dan Fast Forward di RTM, Bersama Linda Onn di Astro. Dr Har juga merupakan panel berkala Wanita Hari Ini di radio IKIM, motivator di radio KL.fm dan kolumnis di majalah ANIQAH, Majalah 'i' dan media lain yang diterbitkan oleh Karangkraf.

- sumber: omakkau.blogspot.com


Dr Harlina, this land is indeed ours


Assalamualaikum,
Dear Dr. Har,
You have always won my respect as a person whose life is fruitful. You thrived in your career; you are committed to your da’awah and tarbiyah as well as social and charitable activities; you have shown good example in observing proper upbringing of your family.
With the spirit of sisterhood in Islam, I would like to repudiate one of your Facebook’s Status Update as follows:

You posted your argument, “Bumi ini MILIK Allah SWT!”, disagreeing with the poster held by the sisters saying, “ Bumi ini bumi Melayu Islam”.
If you assume that the poster meant: The world (literally referring to “Bumi ini) is purely for Muslim Malays and no other race deserve to live and have no basic rights here; you are right and I have to totally agree with you. This is a totally outrageous concept that must be scrapped by all Muslims.
However, if we studied the background of the picture, i.e. where it was taken and why such wordings are posted, and sparing some husnu dzon to your sisters portrayed in the picture, there is really no contradiction with the statement “Bumi ini (Malaysia) bumi Melayu Islam and Islamic teachings.
BERIKUT ADALAH KOMEN DARIPADA PEMBACA FACEBOOK

Muhammad Azim Fauzi Mungkin dia tersalah anggap yg poster tu sebenarnya kata begini "Tanah yang kita lahir dan hidup ini milik Melayu Islam bukan milik chauvenist Cina"

Wak Salam Wsej Kau pergi China dan beritahu kat kerajaan china yg bumi mereka milik Allah dan makhluknya. jadi tak perlulah nak apply visa nak masuk sana

Yudi Kurniawan Budi China milik Cina, India milik India. Malaysia milik Melayu. Islam milik semua orang beriman. Deal with it.

Fauzi Shaffie Kalau kita pergi ke tanah milik beliau dan pakat duduk di situ dan kata "bumi ini milik Allah", ok ke?

Buraidah Al Aslami Teruskan ISMA, masih ramai golongan muda yang dah tak faham nak bezakan antara teori kalam umum dengan perlaksanaannya secara praktikal. 

Ramai masih suka terawang-awang dengan teori-teori hebat tapi blur bila nak realisasikan, akhirnya secara tak sedar apa yang dah dicapai nak dileburkan. Yang patut dipertahan dibiar tak tahu..


Anda(ISMA) ada projek jangka masa panjang yang detail anda gerak je terus.


Eddy Zulkifli Bin Dollah Ada sahabat saya mencuri buah-buahan di kebun orang.Bila saya tanya kenapa dia mencuri.Mudah dia menjawab "Buah itu milik Allah".Boleh tak kita terima perkataan dia.Dan kita juga tidak menafikan diri kita pun milik Allah.

Amran Salam Jom kita duk rumah dia, Sbb tanh dia buat rumah tu bkn milik dia, tu milik Allah.

Eddy Zulkifli Bin Dollah Megapa palestine bersusah payah mempertahankan tanah airnya sedangkan Palestine Milik Allah.

Kanda Sri Selamat Setiawan Bumi ini setiap inci semua milik allah tetapi allah telah amanahkan semuanya di bumi berkhalifah menjaga amanah allah ini...
Kalau di Negara Cina dah pastilah 
Bangsa cina menjaganya

Kalau di India maka Bangsa India ketuanya.sama juga di negara2 lain.
Yg pasti di Malaysia ini siapa ketuanya Bangsa apa ....?
Apa bangsa yg menjadi pendokong agama islam di malaysia ini dari bangsa apa...?


ﮐﯿﺭﻮﻝ أنوأر الشريف dia tidak faham situasi musuh islam sekarang menyerang hak-hak orang islam, serious lack of knowledge

Amy Renask  Maksud tersirat sepanduk tu ialah, hormati agama islam sebagai agama rasmi dan hak org melayu yg termaktub. Susah sgt ke nak faham. Jgn smpai si kafir mempermain2kan islam si kafir cuba menghapuskan hak melayu. So kalau mana2 melayu yg jijik dgr perkataan melayu disini aku merayu tukar keturunan korg dan anak cucu kepada keturunan paria atau cina so korg boleh berbangga dgn bangsa korg yg baru.

13 comments:

  1. Apa isu dr nie nak ketengahkan?

    Memang benar lah bumi ini milik Allah!

    Adakah dia nak menafikan org kita dahulu hidupnya brrpindah randah dari satu tempat ke tempat yg lain?

    Bukankah nabi ada yg berketurunan yahudi?

    Orang cina dan india asalnya dari mana?

    Bukan kami yg menjemput dtg ke tanah melayu?

    Apakah definasi rumpun melayu Dr nie?

    Atau Dr nie nak menafikan hak kaum bumiputra? Gila publisiti?

    Ini Dr apa nie?

    Berterus terang lah jangan berselindung jgn baling batu sembunyi tangan?

    Nak bangkang silakan....nak hapuskan hak org melayu dan bumiputra SILAKAN!

    ReplyDelete
  2. Laaa...dah ada pangkal dr pon boddo lg....

    Masih keliru lg....

    Siann....otak dah kene doktrin dgn peliwat..

    ReplyDelete
  3. memang bumi ini ALLAH yg punya ... pengasas dan ugamanya adalah bangsa melayu dan berugama islam ..... bangsa lain usah pertikaikan .... TITIK < NOKTAH < PENAMAT ::::: HIDUP""""" MATI

    ReplyDelete
  4. Melayu dan bumiputra adalah asing sejak bila kita mengaku kita adalah orang melayu asal? kenyataan Dr. Harlina adalah tepat jika mengaku melayu asal maka tuntutla kelayakkan dari JAKOA seperti orang asli ma mari, senui dll. Kita yg mengaku melayu mmg bangsa penjajah dan pendatang. logik akal mana datang jawa kalau bukan dari tanah jawa, mana datang minang kalau bukan dari pagar ruyung, mana datang orang bugis kalau bukan dari kepulauan sulu mana datang orang pantai timur kalau bukan keturunan siam........ bijak berbicara tp akal tiada. Memang tiada melayu di bumi Malaysia. Sedangkan para sultan sendiri pun sedar mereka dari keturunan ????? dan yang pasti bukan melayu. sedar x sedar kita hanyala serpihan dari keturunan2 yg ada dalam dunia ni.

    Yang Pasti aku berketurunan arab
    tanah kelahiran ku adalah Malaysia tapi bukan melayu
    tiada ruang untuk keturunan arab, jawa, minang, serani, bugis, ????? dan sebagainya

    ReplyDelete
  5. Nama pun doktor, sejarah tak belajar. Peguam yg belajar sejarah pun tak faham pasal sejarah diajar dlm bahasa kebangsaan. Kena belajar sekarah. Cer pi arab dan kata ni bumi Allah dan nak buat rumah kat mekah. Kesian otak tak berfikiran positif

    ReplyDelete
  6. dah nama pun tanah melayu...melayu punya lah...walau lahir di msia tapi keturunan lain @pendatang..your claim setakat sbg warganegara je la..

    ReplyDelete
  7. takde sapa tanya pun ko keturunan mana
    sia sia je palestin tu menentang israel.lebih baik dia ikut doktrin oleh doktor yang bumi ni milik Allah jadi orang palestin boleh blah je.tak perlu berperang

    ReplyDelete
  8. Pi la mengajar di IPTS bukan melayu.... IPTS itu pun terletak di bumi Allah juga.... Bahkan seluruh IPTS iu pun kepunyaan Allah juga.

    ReplyDelete
  9. Chop. Sepanduk betul. Doktor pun betul.
    Kenapa berkata begitu?
    1. Sepanduk - itu guna kiasan bahasa melayu. Kita orang rumpun melayu, cakap berlapik. Kalau nak ayat direct, nanti yg kena fire tu tak holeh tahan pulak. Baru julang keris, suda kecoh itu hari. Tak payah tulis apa2 pun. Visual je.
    2. Doktor - doktor memang personaliti dia begini. Sebab bab medicine, kita tak boleh tafsir something based on luaran. Doktor tu terjemah tanpa guna semantik bahasa. Paling kudus ialah statement bumi milik allah lah. No prejudi e.
    3. Ini menunjukkan betapa bahasa melayu telah berkembang. Macam bahasa arab, kuda sahaja ada 100 jenis cara nak express in words. Kalau bagi saya, kita kena celebrate thr difference. Itu sebabnya tuhan jadikan kita berpuak puak.
    Tak payah la nak ber toje pasai benda sepanduk je.
    Baik kaji falsafah naskah filem p ramlee ke. Baru la identity search.

    Biar nipis, tapi bertapis
    Jangan tebal, tapi bebal

    ReplyDelete
  10. Chop. Sepanduk betul. Doktor pun betul.
    Kenapa berkata begitu?
    1. Sepanduk - itu guna kiasan bahasa melayu. Kita orang rumpun melayu, cakap berlapik. Kalau nak ayat direct, nanti yg kena fire tu tak holeh tahan pulak. Baru julang keris, suda kecoh itu hari. Tak payah tulis apa2 pun. Visual je.
    2. Doktor - doktor memang personaliti dia begini. Sebab bab medicine, kita tak boleh tafsir something based on luaran. Doktor tu terjemah tanpa guna semantik bahasa. Paling kudus ialah statement bumi milik allah lah. No prejudi e.
    3. Ini menunjukkan betapa bahasa melayu telah berkembang. Macam bahasa arab, kuda sahaja ada 100 jenis cara nak express in words. Kalau bagi saya, kita kena celebrate thr difference. Itu sebabnya tuhan jadikan kita berpuak puak.
    Tak payah la nak ber toje pasai benda sepanduk je.
    Baik kaji falsafah naskah filem p ramlee ke. Baru la identity search.

    Biar nipis, tapi bertapis
    Jangan tebal, tapi bebal

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus punya statement... saya setuju

      Delete
  11. anon 17okt 10:28am
    apa yg ko merapek nii?..
    ko tau tak bangsa melayu ini baru wujud sekitar 500 thn atau lebih.
    sebelum ini mereka dikenali sebagai org jawa ditanah jawa,org banjar dikalimantan,org minang disumatera,aceh,sunda dll berada didaerah masing2.
    itu belum lagi suku2 yg terdapat disemenanjung seperti org kelantan,perlis,kedah yg rata2 mereka ini berdarah siam+kemboja+melayu champa.
    walaupun berlainan suku mereka masih lagi berhubung dalam sosiobudaya dan perniagaan.
    bahasa pengantar antara mereka ini adalah bahasa melayu riau yg boleh difahami oleh semua.
    mereka bergerak hampir kesemua tempat dinusantara ini.
    sebab itu ada org minang disemanjung,ada org jawa dikalimantan,ada banjar ditanah jawa.nusantara ini adalah milik mereka bersama.
    jadi bagaimana bangsa melayu itu wujud?
    tidak ada lain kecuali agamalah penyebabnya..ya agama Islamlah penyebabnya bangsa ini wujud.
    disamping mereka berkongsi satu bahasa yakni bahasa melayu riau,mereka juga berkongsi satu agama..akhirnya wujud satu budaya iaitu budaya melayu Islam.
    sebab itu org akan kaitkan Islam dgn melayu,melayu itu Islam..Islam itu melayu..
    Islam masuk diaceh,dijawa,dimelaka dan disemenanjung..bahkan ada riwayat mengatakan Islam sudah lama wujud dikedah dan teranggnu.
    Seluruh nusantara akhirnya Islam.
    Bagaimana penduduk asal nusantara ini dikatakan sebagai pendatang?
    hanyalah kerana dtg para penjajah yg menguasai nusantara kemudian dipecah2kan..maka lahirlah negara baru seperti indonesia,malaysia,brunei..asalnya semua ini adalah satu..
    maka kita diketegorikan mengikut negara..org indonesia kalau dtg kesemenanjung dianggap pendatang?..berjayalah penjajah telah merosakan kepala otak kita..

    ReplyDelete
  12. Doktor...? Ale utooooooo

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

innity

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com