innity

pages

Wednesday, October 29, 2014

MEMALUKAN, Cek ditulis Cina Malaysia: TUA ribu enam ratus sembilan BULU ringgit TIKA BULU sen sahaja


Amat memalukan apabila gambar sekeping cek yang memaparkan kesalahan ejaan nilai cek berkenaan tetapi diluluskan kerani bank untuk pembayaran.

Lebih memelikkan apabila nilai yang ditulis itu juga tidak sama dengan nilai RM2,169.30 yang tertera.

Foto cek yang sudah viral‬ di FB dan aplikasi WhatsApp itu turut menjadi perbahasan apabila ada yang mempertikaikan penggunaan bahasa rasmi Malaysia yang tidak betul meskipun negara sudah 57 tahun Merdeka.

7 comments:

  1. Hai ya , wa mali Malaya dulu mana ada belajar bahasa..sekalang wa sudah ada business, wa tulit ikut apa wa cakap bunyi punya..tua sama dua ada dekat sama bunyi, bulu sama puluh pun ada sama bunyi..tak pa ma..dulu mali pun ingat mau balik china bila sudah kaya..tapi Malaya best looo..

    ReplyDelete
  2. KL GANGSTER pun cakap cam tu...

    ReplyDelete
  3. Najib suka tu ..jangan komen nanti dipanggil rasis...

    ReplyDelete
  4. haha.
    memang lawak. malaysia saya tu. tu rakyat malaysia tu..anda memang juara.

    kenapa lah agak-nya terjadinya begitu?

    1. cek tu diterima bank tersebut. pegawai bank yg deal dgn ah chai itu pun saya rasa primary language dia bukan bahasa melayu. sebab itu boleh lepas. pang yau ma..

    2. dia sampai tak peduli pun nak refer sample/template mcm mana nak isi cek dgn betul, itu dia tulis rumi..kalu dia tulis ala ala tulisan dgn dakwat hitam tu..pi dahh..
    memang bab ikut hukum nih, depa lemah sedikit disitu...kena cari formula yg boleh tune ini angle of perception.

    3. atau, kita kat malaysia nih yg maseh oldskool....sekarang kan paperless transactions..
    ye la..sistem bank still terima kerana lepas kita submit cek, officer kena key in dalam sistem jugak kot mana pun..so cek tu sekadar formaliti/proof material.

    dengan kata globalsari nya, negara negara membangun kebanyakkan-nya sudah tak guna buku buku cek or sejenis dengan nya dah.
    semua depa online transaction je gua rasa.

    sistem bank malaysia ni nak kena upgrade nih..tu pasai kena hack itu hari.

    sekarang zaman bitcoin. malaysia kena cepat.
    tak lama lagi resume kena tulis 2 amount.
    1 amount dlm myr
    1 lagi dlm bitcoin.

    macam macam

    biar nipis tapi bertapis
    jgn tebal tapi bebal

    ReplyDelete
  5. Kalau masuk machine mmg lepas sampai kat processing yang sangkut

    ReplyDelete
  6. Adun2 dan MP2 kan selalu buat 'walk-out', gaduh dan bermacam lagi aksi dalam Dewan. Apa mungkin ramai tak fasih dan faham apa yang sedang diperbahaskan dalam Bahasa Kebangsaan Negara sendiri?

    ReplyDelete
  7. aiyah.. cincai la kawan... lu melayu, wa cina.. sana ada india... kita lulu semua sekolah asing-asing ma... so wa sama india sana tak boleh cakap melayu takpa lah.. janji lombo sama... lu ingat ini malaysia melayu punya negala ka?? lu ingat, lu punya pemimpin kasing bikin sekolah jenis kebangsaan, jenis menengah.... tak bikin satu kali sama... so sekalang tak tau bahasa melayu cincai lah... sejak sekolah lu sama wa and indian sudah kasi asing-asing, so kita semua tak mau kenal lu punya bahasa.... dan wa pun tak mau kenal lu punya bahasa.... sekalang balu mau sibuk bikin "1Malaysia"... sudah lambat la kawan... lu melayu tak boleh campo sama kami cina and indian... sebab kita sejak kicik sulah duduk asing-asing, sekolah asing-asing.... cincailah kawan... lu punya pemimpin boloh... so lu tak mau malah la... itu olang salah tulis cek la... sebab dia lulu sekolah cina... tak sekolah melayu.... hahahaha.....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

innity

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com