innity

pages

Monday, October 13, 2014

(GHAH CELAKA & BIADAP) JEMPUT Orang Asing sebagai SPEAKER Mansuh Akta Hasutan CETUS KETEGANGAN di Pulau Pinang


GEORGETOWN - Kehadiran warga asing sebagai speaker untuk menggesa pemansuhan Akta Hasutan mengundang rasa tidak puas hati dalam kalangan Kumpulan Gabungan Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) Islam Pulau Pinang hingga mencetuskan suasana tegang di Padang Kota Lama di sini, semalam.

Pada kejadian kira-kira jam 6.05 petang itu, suasana kecoh mula tercetus apabila warga asing yang mewakili sekumpulan 20 individu daripada Gerakan Hapus Akta Hasutan (GHAH) berucap memberikan sokongan dalam gerakan pemansuhan Akta Hasutan dan mengkritik kerajaan.

Saksi berkata, ucapan itu menaikkan kemarahan ahli kumpulan gabungan NGO Islam dan orang awam yang turut berada di lokasi sama.

"Apa kena mengena warga asing itu dengan Akta Hasutan di negara ini?. Mereka biadab kerana tidak menghormati kedaulatan negara. Saya sokong tindakan kumpulan itu kerana warga asing tidak sepatutnya mencampuri urusan dalaman negara ini ," katanya.

Difahamkan, kekecohan itu bermula dengan perang mulut hingga berlaku insiden tolak menolak antara kedua-dua kumpulan terbabit.

Bagaimanapun insiden itu terlerai selepas kehadiran anggota polis yang bertugas di kawasan terbabit.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Timur Laut, Asisten Komisioner Mior Faridalatrash Wahid berkata, sehingga kini pihaknya tidak menerima laporan dari mana-mana pihak berhubung kekecohan itu.

"Kami juga tidak menerima sebarang permohonan permit berkaitan perhimpunan terbabit," katanya ketika dihubungi

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

innity

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com