innity

pages

Thursday, July 24, 2014

(TINDAKAN SUPER PANTAS POLIS & AG) ZAM : Bagaimana jika Kiki (Tertuduh) Seorang CINA?


Siti Fairah Asyikin Kamaruddin yang dikenali sebagai Kiki telah dihukum denda RM5,000 dan diperintah melakukan khidmat sosial selama 240 jam dalam tempoh tiga bulan oleh Mahkamah Sesyen di Kuantan kerana mengetuk sebuah kereta yang menggesel keretanya dengan menggunakan pengunci stereng.

Kebetulan hal ini berlaku antara Melayu dan bukan Melayu.Mangsa ialah warga emas Sim Siak Heong tetapi tidak ada perasaan perkauman dalam melihat klip video  kebengisan wanita ini yang tersebar luas di  media sosial sebaliknya semua kaum marah kepada Kiki dan simpati kepada Sim.

Saya mengucapkan tahniah di atas kepantasan  pihak berkenaan membawa kes ini  ke mahkamah dengan hukuman yang setimpal dikenakan ke atas tertuduh tetapi saya terfikir bagaimanakah reaksi akhbar akhbar  Cina, media sosial Cina , parti parti perkauman Cina, NGO Cina  jika yang terhukum itu seorang Cina.Tidakah mereka akan meanggap hukuman itu sebagai bersifat  perkauman kerana  melihatnya  sebagai suatu kes yang  kecil sahaja.

Hal ini tidak mustahil berbangkit jika sekiranya kita menimbangkan  kes  Beng Hock Setiausaha Politik kepada seorang Exco DAP yang telah disahkan oleh pihak perubatan sebagai membunuh diri dibangkitkan  oleh Penasihat DAP  Lim Kit Siang sebagai pembunuhan.

Lim Kit Siang telah bertaya kenaapa tidak tangkap pembunuh Teoh dan telah mengecam Ketua Polis Negara yang mahu menyiasatnya kerana memberikan gambaran Teoh dibunuh.

Jika sekiranya tindakan terhadap kes kecil Kiki bagitu cepat maka berapa tahunkah lagi tindakan akan diambil  terhadap kes besar  Lim Kit Siang setelah siasatan dijalankan terhadapnya di bawah Akta Hasutan.

Adakah KPN akan membiarkan siasatan ini dijadikan isu politik yang berpanjangan sehingga menimbulkan ketakutan Peguam Negara untuk mengambil tindakan atau melewat-lewatkannya sehingga lupa dari  ingatan umum. Ini adalah imej popular  Peguam Negara.

Sumber: Zamkata

2 comments:

 1. melayu sampah, melayu menyampahkan melayu , ..

  sakit hati ? ..itulah hakikat realiti bangsa melayu kini, kalau melayu yg buat silap sikit je , cepat bukan main ambil tindakan ..boleh jadi rekod dunia !
  tetapi kalau bangsa lain yg buat tahi , tak kira cina atau india [cina paling ramai] kerajaan bukan main lembut macam pondan berak kuning melayan , boleh kata kerajaan tak ambil tindakan pun ,
  adil kah ? tidak ....!

  orang melayu tak boleh bersuara, orang melayu tak boleh berbuataapa apa nanti kena dakwa, orang cina, orang india ..bebas buat apa saja kerana mereka tahu kerajaan tak akan ambil tindakan apa2 ..kerajaan penakut, bacul !

  ReplyDelete
 2. PDRM! Hoh! Hoh! Hoh! Jaga pangkat kat bahu

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

innity

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com