innity

pages

Tuesday, July 22, 2014

(JIJIKNYA MAINAN ANWAR) PKR Rasminya Calonkan Wan Azizah MB Baharu


PETALING JAYA: Akhirnya Parti Keadilan Rakyat (PKR) membuat keputusan untuk menggugurkan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebagai Menteri Besar Selangor.

Kerusi panas Abdul Khalid itu yang menjadi rebutan ramai bakal digantikan oleh Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Pengumuman itu dilakukan oleh suaminya sendiri yang juga Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada sidang media di ibu pejabat parti itu pada awal pagi Selasa.

"Selepas mendapatkan konsensus daripada pemimpin semua peringkat di Selangor...kita putuskan hanya satu nama yang akan dicadangkan kepada Majlis Presiden Pakatan Rakyat. Nama itu ialah Datuk Seri Wan Azizah," katanya selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Pimpinan Pusat (MPP) PKR di sini.
Dengan keputusan ini berakhirlah sudah teka-teki dan riwayat politik Khalid selaku Menteri Besar Selangor.

Beliau mungkin seorang menteri besar yang popular dan disayangi di kalangan rakyat tetapi jelas dan nyata sudah tidak di kalangan pemimpin-pemimpin partinya sendiri.  Mungkin kerana beliau terlalu tegas dalam hal ehwal kewangan yang menyebabkan kekayaan Selangor tidak dapat difaraid oleh Anwar dan konco-konconya. Kejijikan mainan politik Anwar terserlah semasa pemilihan cabang Kuala Selangor. Bekalan elektrik terputus sewaktu pengiraan kertas undi melibatkan cabang Kuala Selangor yang menyaksikan tewasnya Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim sebagai ketuanya kepada calon yang tidak popular.


Menurut Setiausaha Politik Menteri Besar, Azman Abidin jumlah undi Khalid asalnya mendahului pencabarnya, S. Manikavasagam sehingga tiba-tiba bekalan elektrik terputus semasa proses pengiraan undi.
Azman mendakwa, selepas bekalan elektrik pulih semula kira-kira dua jam kemudian, didapati 100 undi rosak anehnya bertukar menjadi tambahan undi untuk Manikavasagam.
“Apabila diperiksa dengan Tenaga Nasional Berhad (TNB), didapati tiada sebarang gangguan bekalan elektrik di kawasan Tropicana,”katanya.
Dalam keputusan pemilihan semula PKR Cabang Kuala Langat itu, Khalid yang mendapat 515 undi tewas kepada Manikavasagam yang meraih 701 undi.
Begitulah pakar putar alam menguruskan parti anak beranak itu.

Pengumuman Azizah sebagai pengganti Khalid ini sekaligus menafikan peluang Timbalan Presiden PKR, Mohamed Azmin Ali yang sebelum ini disebut-sebut sebagai calon paling layak untuk menggantikan Abdul Khalid.

Malah sebelum ini media turut melaporkan bahawa Azmin dikatakan sebagai individu disebalik gerakan untuk untuk menggulingkan Khalid di Selangor.

Rupa-rupanya Anwar lah syaitan itu.

Khalid dan Azmin masing-masing tidak hadir pada mesyuarat yang berlangsung sejak pukul 10 malam Jumaat dan berakhir selepas hampir tiga jam kemudiannya.

Azmin kini sedang menunaikan umrah.

Selain itu Anwar ketika ditanya mengenai tempoh masa akan berlakunya peralihan kuasa di Selangor berkata: "Secepat mungkin. Tapi kita akan bincang dengan Majlis Presiden Pakatan Rakyat dan Tan Sri Khalid dahulu.

Tambah Anwar, cadangan nama Wan Azizah akan dibentangkan secara rasmi dalam mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Rakyat pada Rabu ini selepas sidang khas Parlimen mengenai isu MH17.

Anwar ketika mengadakan sidang media di Ibu Pejabat PKR selepas mempengerusi mesyuarat MPP PKR.
Jelas Anwar keputusan melantik isterinya sebagai calon Menteri Besar yang baharu juga merupakan kesinambungan kepada 'langkah Kajang' yang dirancang parti itu.

Katanya, langkah itu perlu diteruskan bagi memberi ruang perubahan ke arah kebaikan di Selangor kononnya.

"Kita akui prestasi selangor membanggakan dan kita hargai jasa Tan Sri Khalid mentadbir...banyak rekod yang kita boleh banggakan.

"Tapi kita juga berpendapat harus ada langkah tambahan bagi menyelesaikan beberapa isu panas dan yang menimbulkan kegelisahan rakyat.

"Langkah ini juga untuk menarik keyakinan rakyat kepada kerajaan Pakatan Rakyat," katanya.

Sebelum ini Abdul Khalid berkali-kali menegaskan bahawa beliau akan terus menguasai Selangor sehingga penggal pentadbirannya berakhir.

Malangnya, kini ini segala teka-teki tersebut sudah berakhir dan terjawab.

1 comment:

  1. Pelik sungguh pkr ni...masih ada org sokong..heran2

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

innity

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com