innity

pages

Saturday, June 7, 2014

(NGERI) Maut sekeluarga

Tanah Merah: Tiga beranak termasuk seorang ibu mengandung tujuh bulan maut selepas kemalangan di Kilometer 55 Jalan Kota Bharu-Jeli, Bechah Laut di sini, petang tadi.
Dalam kejadian jam 5 petang itu mangsa Yus Zairi Yusof, 29, dan anaknya Zafril berusia sembilan bulan meninggal dunia di lokasi kejadian, manakala isterinya Hafiza Abd Halim, 30, meninggal dunia di Hospital Tanah Merah, 9 malam tadi. 
Timbalan Ketua Polis Daerah Asisten Superintentan Mohd Fadzir Manap berkata, kejadian berlaku apabila mangsa yang memandu kereta jenis Proton Wira dari arah Machang ke Jeli dikatakan gagal memotong kenderaan di hadapannya.

Katanya, kenderaan mangsa bertembung dengan kereta jenis Toyota Fortuner yang datang dari arah bertentangan.
Foto

"Pemandu Toyota Fortuner hanya mengalami kecederaan ringan," katanya

2 comments:

 1. Jika sudah ajal kata kita semua ketentuan Allah SWT.

  Barang di ingat, akhir-akhir ini hati-hati melayu sebahagian nya sudah hilang keinsanan. Punca nya, jauh dari amalan mengingati Allah, banyak makan terlalu kenyang dan kadangkala tidak lagi mengira halal haram, semua di sapu.

  Natijah nya, kemalangan boleh di elak tetapi hati yang sombong terus sahaja menekan minyak lagi laju sambil mulut berkeriau menyumpah-nyumpah. Selalu pemilik kenderaan lebih besar, lebih mewah akan hilang timbang rasa di atas keselamatan orang lain.

  Contoh paling ngeri, perhatikan pemandu bas mewah dan lori berkapasiti tinggi menyahkan orang lain...

  Inna lillah wainna ilahirojiun

  ReplyDelete
 2. ORANG MELAYU ORANG ISLAM MEMBANTU PEMBINAAN TOKONG, KUIL DAN GEREJA

  Dulu melayu tak ada kilang mengeluarkan produk Halal, tak ada perniagaan untuk menjual produk Halal. Tapi kini semua itu dah ada. Kalau produk melayu islam dah berkualiti, tak perlu lah kita nak guna produk bukan melayu bukan islam.

  Teori mudahnya begini. Bila kita sokong syarikat orang melayu orang islam, syarikat itu hidup dan dapat menyediakan peluang kerja kepada beribu2 anak melayu anak islam, bila syarikat untung banyak, syarikat bayar zakat yang banyak juga, syarikat juga akan beri sumbangan dana untuk bina mesjid, surau dan sekolah agama rakyat, syarikat juga akan menyumbang dana untuk pengembangan agama islam.

  Maknanya setiap sen yang kita belanjakan dengan perniagaan orang melayu orang islam akan kembali kepada orang melayu orang islam sendiri dalam berbagai bentuk.

  Jadi kalau kita berbelanja untuk produk keluaran bukan islam maka setiap sen kita belanjakan turut membantu mengukuhkan perjuangan mereka dalam apa juga bidang. Kalau mereka minta derma untuk bina tokong, kuil atau gereja mustahil kita nak bagi tapi tanpa sedar kebanyakan kita orang melayu orang islam sebenarnya ada saham dalam pembinaan rumah2 ibadat bukan islam malah kita juga tanpa sedar menyumbang dana untuk pembangunan serta pengembangan agama mereka.

  Pilih lah sendiri. Adakah anda nak menymbang dana untuk pembinaan MESJID, SURAU dan SEKOLAH AGAMA atau adakah anda nak menyumbang dana untuk pembinaan TOKONG, KUIL dan GEREJA.

  WAHAI ORANG ISLAM, TANPA SEDAR ANDA SEBENARNYA MENJADI PENYUMBANG TETAP DANA UNTUK PEMBINAAN TOKONG, KUIL DAN GEREJA. Cukup lah sekarang ini bilangan Tokong, Kuil dan Gereja sudah melebihi bilangan Mesjid dan Surau. Buktinya bila mereka datang bersembahyang di rumah2 ibadat itu, tak lah sampai melimpah ruah sembahyang di kaki lima macam mana yang dialami oleh umat islam pada setiap kali bersolat Jumaat.

  KITA SEBENARNYA MASIH KEKURANGAN MESJID atau KITA ADA MESJID TETAPI TAK CUKUP BESAR UNTUK MENAMPUNG BILANGAN JEMAAH YANG SEMAKIN RAMAI.

  Saya sekadar mengingatkan saja. Tolong sedarkan yang lain2 juga.

  Ana Muslim

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

innity

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com