innity

pages

Thursday, June 26, 2014

(#MelayuBantahNajib) Diskriminasi Cina Terhadap Melayu - Mereka Tetap Dapat Jawatan Menteri


Tahap diskriminasi bangsa dan pengambilan graduan di Malaysia.

Saya kira senario tidak sihat ini sebenarnya berlaku dan 'real' serta pernah berlaku di hadapan mata saya sendiri.

Adapun mereka mengambil pekerja berbangsa Melayu kerana untuk memenuhi quota syarat Multimedia Super Corridor (MSC) untuk membolehkan mereka dikecualikan daripada tax dan manfaat-manfaat lain.

Selain itu, rakan saya di sebuah syarikat swasta tidak dibenarkan memakai tudung kerana bertugas sebagai 'receptionist' yang memerlukan dia memakai skirt pendek untuk menyambut tetamu.

Hasil kajian ini membuktikan gambar-gambar poster 'Vacancy' di kompleks membeli belah yang hanya mengambil pekerja yang boleh berbahasa Mandarin atau Kantonese sahaja, pernah suatu ketika dahulu disebar luas menerusi laman sosial.Adakah Menteri dan Timb Menteri Ciba ini ambil kesah tentang apa yang Bangsa mereka lakukan terhadap orang Melayu? 

Mereka tidak pernah bersuara menasihati bangsa mereka.  Malah apa yang mereka lantang suarakan ialah isu yang menekan Islam dan Melayu. 

Mereka dengan selamba menentang hudud. Mereka dengan tegas menyokong kristian dan menghentam agensi yang menjaga Islam seperti Mais dan Jais.

Apa yang MCA dan Gerakan lakukan tidak ubah seperti yang diperjuangkan oleh DAP.

Tetapi hadiah kepada penghinaan itu, mereka mendapat 3 jawatan Menteri dan 3 jawatan Timbalan Menteri. 4 comments:

 1. Salam
  Kita desak agar menteri dan timb menteri terbabit agar memahami apa masalah kaum Melayu dahulu serta diskriminasi yg di lakukan oleh kaum Cina terhadap Melayu. Minta kaum Cina ini respect org Melayu sebagaimana termaktub dlm perlembagaan Malaysia. Adakah mca ada berani menasihati

  ReplyDelete
 2. inilah malangnya pemimpin yang kita pilih.Terlalu nak undi cina hingga sanggup nak jadi pak sanggup.Lihat apa kata Presiden MCA selepas DILANTIK Jadi menteri. Kami akan terus kritik kerajaan. Wahai pemimpin yang kami lantik, kenang kenangkanlah nasib anak bangsa kamu yang terus dihina. ALANGKAH BAIKNYA KALAU TUN DR MAHATHIR MASIH MEMIMPIN.

  ReplyDelete
 3. Bangsa tu cuma akan respect dengan melayu jika kita lebih bersatu dan kuat. Masalahnya melayu sendiri yang jadi pengkhianat. DAP bukanlah kuat sangat. Majoriti masyarakat cina lebih memberikan sokongan kepada mca dan gerakan selama ini. Tetapi Anwar dan konco-konconya telah berjaya memporak-perandakan politik Malaysia . Pas dan Dap cuma menggunakan kesempatan sepenuhnya untuk menambah sokongan kepada parti mereka.

  Jika MIC tidak diberi jawatan dalam kerajaan selepas pru lalu, sudah tentu BN takkan mendapat banyak undi masyarakat India lantas kalah di Teluk Intan !
  Oleh itu lantikan menteri dan timbalan dari Mca/ Gerakan diharap akan dapat mengimbangi pengaruh DAP dikalangan masyarakat cina.

  ReplyDelete
 4. Sememangnya malang bagi kita mendapat pemimpin seperti hari ni yang bagaikan tiada telo untuk menjaga bangsanya sendiri. Bangsanya ini lah yang memberi amanah kepada mereka bagi menjaga dan melindungi. amat malang kita semua.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

innity

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com