innity

pages

Tuesday, June 17, 2014

(#MCAcelaka) MCA desak Najib gugur Jamil Khir kerana kata Malaysia bukan negara sekular


KUALA LUMPUR: MCA mendesak Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menggugurkan Datuk Seri Jamil Khir Baharom daripada jawatan Menteri di Jabatan Perdana Menteri kerana cuba memutarbelitkan fakta dengan mengatakan Malaysia bukanlah sebuah negara sekular.

Pengerusi Jawatankuasa Khas Syariah Undang-Undang dan Dasar Pelaksanaan MCA Gan Ping Sieu berkata, Jamil Khir sebagai salah seorang pemimpin kerajaan sewajarnya mengetahui fakta sebenar sejarah penubuhan Malaysia pada tahun 1963 mengenai status negara sekular di negara ini, lapor portal Rakyat News.

Beliau menambah, pihaknya memandang berat jawapan Jamil Khir itu yang telah mengatakan bahawa 'Malaysia bukan sebuah negara sekular'.

"Jika Jamil Khir mahu putarbelit fakta sejarah, beliau dilihat sebagai seorang pemimpin yang tidak berintegriti dan jujur," katanya kepada Rakyat News ketika ditemui di Wisma MCA di sini hari ini.

Beliau turut mendesak Jamil Khir menghentikan serta merta berhubung status negara Islam yang cuba dipertahankan beliau.

Jamil dalam jawapan bertulis kepada soalan Ahli Parlimen Sibu, Oscar Ling Chai Yew di Dewan Rakyat semalam menyatakan Malaysia bukan sebuah negara sekular berdasarkan fakta sejarah penubuhan negara ini yang berasaskan kepada Kerajaan Islam Kesultanan Melayu dan Raja-raja Melayu yang merupakan Ketua Agama Islam bagi negeri masing-masing.

Menurutnya, perkara itu diperkukuhkan melalui Perkara 3 Perlembagaan Persekutuan yang jelas mengatakan agama Islam adalah agama Persekutuan, tetapi agama lain boleh diamalkan di mana-mana bahagian Persekutuan. - HARAKAHDAILY 17/6/2014

3 comments:

 1. Yang nyata dan lagi FAKTA SEBENAR...Bangsa CINA mmg bangsa PENDATANG kat MALAYSIA...yg tu kau tak pulak rujuk sejarah ....BODOH PUNYA CINA

  ReplyDelete
 2. BINATANG MCACELAKA ni! KEJAM betul BUMIPUTERA ISLAM/Melayu diANIAYA dgn. begitu HINA di NEGARA ISLAM kita, PUSAKA nenek moyang kita ini - oleh si PENDATANG/PENCEROBOH KAPIRDAJAL dan si Islam/Melayu PENYAMAQ/LIBERAL-BANGSAT!

  Dah tiba masanya penggubalan dibuat supaya undg-undg SYARIAH/PERSEKUTUAN boleh MENGHUKUM mana-mana si KAPIRDAJAL yg. MENGHINA ISLAM/umatnya, kat NEGARA ISLAM ini!

  Dan apa KEJADAHnya si MCA ni ada "Jawatankuasa Khas Syariah Undang-Undang" - nak masuk campur hal ISLAM/umatnya kat NEGARA ISLAM in?!

  Baik NGO-NGO ISLAM/Melayu membuat lapuran POLIS kerana sekrg. MCAANJINGKURAP ni MENGHINA ISLAM/umatnya termasuk DYMM YDPA/Kesultanan Melayu, sejarah Kemerdekaan kita, dan undg-undg Perlembagaan yg. dibentuk asalnya pd. 1957! Dan mereka sengaja membangkitkanperjanajian tahun 1963 (yg. tidak lansung MENGGUGAT Perlembagaan asal Negara) itu utk. MENGHASUT Bukan Islam di Sabah/S’wak utk. membenci ISLAM/umatnya dank e arah PEMISAHAN Sabah/S’wak dr. Malaysia ini – maka KDN patut masuk campur kerana ini juga berkaitan Keselamatan Negara!

  Si MCARASIS tu memang DALANG-DUA-MUKA plg. merbahaya – dahlah juga MENIPU dgn. MEMFITNAH MAIS-JAIS melanggar undg-undg PERLEMBAGAAN, serta MCARASIS ni MENAFIkan HAK keistimewaan Bumiputera mengikut Perlembagaan Perkara 153 ! Lihat di - http://www.thestar.com.my/News/Nation/2014/06/16/Mais-and-Jais-not-above-law-Liow-Action-on-Bibles-a-dangerous-precedent/ ,Mais and Jais 'not above law', June 16, 2014!

  Makcik Sambal Belacan.

  ReplyDelete
 3. Bukan Jamil Khir Baharom yang patut digugurkan daripada kabinet, tapi MCAlah yang patut dipecat daripada BN. MCA sebenarnya tak ada bezanya dengan DAP dalam perjuangan mereka untuk menumbangkan kerajaan Islam negara ini. MCA adalah musuh dalam selimut. Jangan lupa bahawa ahli mereka sendiri telah menyokong DAP/Pakatan Rakyat pada PRU 13. MCA juga telah menggunakan akhbar mereka, The Star, untuk menaikkan imej DAP/Pakatan Rakyat. Perkara ini telah banyak diperkatakan dan dibuktikan oleh Helen Ang dalam blognya.Saya seru orang Melayu pro-BN supaya kita tolak MCA secara terang-terangan kerana MCA memang sah sedang dan akan terus bersekongkol dengan DAP untuk menjatuhkan kerajaaan UMNO daripada tampuk pemerintahan pada PRU 14 nanti. Saya sokong ISMA dan semua NGO Islam yang sedang bertungkus lumus berusaha mempertahankan hak orang Melayu dan Islam di negara ini - satu tugas yang telah diamanahkan kepada UMNO tapi terpaksa diambil alih oleh NGO Islam kerana kegagalan untuk dilaksanakan oleh pucuk kepimpinan UMNO yang ada sekarang ini.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

innity

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com