innity

pages

Monday, June 2, 2014

( GILA BABI) Jab. Kimia n Jakim kata TADA BABI, KKM kata ADA BABI, babi oh babi

Putrajaya: Dua produk coklat Cadbury iaitu Cadbury Dairy Milk Roast Almond dan Cadbury Dairy Milk Hazelnut disahkan tidak mempunyai DNA babi, dan halal dimakan.
Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata, keputusan itu diperolehi selepas analisa yang dilakukan Jabatan Kimia di Petaling Jaya, Selangor iaitu makmal yang diakreditasi Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) untuk mengesan DNA babi."Kedua-dua produk yang dianalisa ini adalah daripada batch yang sama dan diambil terus dari kilang pengeluaran produk di Seksyen 16, Shah Alam, Selangor.

"Berdasarkan keputusan analisa di makmal Jabatan Kimia yang diterima pagi ini iaitu coklat Cadbury Dairy Milk Hazelnut batch 200813 MH1H12 dan batch 200813 MH01H12 dan Cadbury Dairy Milk Roast Almond dengan batch 221013N1R11 tidak mempunyai DNA babi," katanya pada sidang media di sini, sebentar tadi.
Foto
FOTO EPA

Jamil berkata, pemeriksaan menyeluruh akan dibuat semula ke atas seluruh rantaian pengeluaran produk Cadbury Confectionary (M) Sdn Bhd merangkumi bahan mentah, aliran pemprosesan, penyimpanan dan peralatan bagi mmastikan syarikat benar-benar mematuhi piawaian pensijilan halal Malaysia.

Sebarang pertanyaan berhubung isu halal boleh menghubungi pegawai Hub Halal JAKIM di talian 03-88925048 (Nadia Zammil Md Nasir), 03-88925078 (Najibah Abdul Mutalib), 03-88925032 (Mazlina) dan 03-88925031 (Fakaruddin).

12 comments:

 1. Coklat ada DNA babi ????

  Riuh satu negara. Tuduhan kita ultra kiasu berniat jahat mungkin boleh diterima dan mungkin juga tidak tepat.

  Saya nak bertanya. Adakah jika kita termakan babi kerana memang kita sungguh2 tidak tahu, akan jadi kafir kita atau akan rosak akidah kita. Lain lah kalau selepas kita dah tahu ada DNA babi masih juga nak baham, maka sah lah rosak akidah kita.

  Sekarang kita dah tahu coklat cadbury ada DNA babi, so berhenti lah memakannya. Cari lah coklat yang tak ada DNA babi. Apa masalahnya ?

  Masalahnya, siapa yang dapat mengesahkan coklat itu tak ada DNA babi. Adakah JAKIM atau Kementerian Kesihatan ? Dalam kes coklat cadbury ini, siapa yang mengesan adanya DNA babi. Adakah JAKIM atau Kementerian Kesihatan ?

  Saya ingin mengucapkan JUTAAN TERIMA KASIH KEPADA KEMENTERIAN KESIHATAN yang bersusah payah nak menyelamatkan umat islam daripada termakan babi. Apa sumbangan JAKIM untuk menyelamatkan umat islam daripada termakan babi dalam makanan yang JAKIM sahkan tiada unsur2 babi ?

  Nampaknya JAKIM TAK BUAT KERJA atau JAKIM MASIH TIDUR LAGI. Saya hilang confident terhadap SIJIL HALAL yang dikeluarkan oleh JAKIM bukan kepada produk coklat sahaja malahan meliputi semua produk makanan yang membawa logo Halal JAKIM.

  ADAKAH PRODUK YANG MENDAPAT SIJIL HALAL JAKIM ITU HANYA HALAL PADA MASA HENDAK MENDAPATKAN SIJIL SAHAJA ATAU IANYA BETUL2 HALAL PADA BILA2 MASA ?

  As a consumer who practice islam in my every day life I HAVE THE RIGHT TO ASK SUCH A STUPID QUESTION TO JAKIM. Am I ?

  Dengan kes coklat cadbury ini, kita boleh nampak dan meneka bahawa JAKIM ini check produk untuk sijil halal waktu cadbury buat permohonan untuk sijil halal sahaja. Selepas cadbury dah dapat sijil halal tidak ada pemeriksaan berkala lagi dah. Betul tak JAKIM ?.

  JAKIM boleh kata saya berniat jahat serta fitnah. Baik lah, kalau JAKIM ada check produk coklat cadbury secara berkala once in a while selepas pensijilan, KENAPA SAMPAI TERJADI KEMENTERIAN KESIHATAN PULA YANG MENGESAN KEHADIRAN DNA BABI DALAM COKLAT ?????? Maknanya kalau Kementerian Kesihatan tak buat check coklat itu maka selama2nya lah kita orang islam duk baham coklat DNA babi ..... mungkin sampai 7 keturunan.

  Jangan salahkan pencuri yang masuk rumah kita kalau kita tidur malam tak kunci pintu. Jangan salahkan ultra kiasu semata2 kerana KALAU JAKIM BETUL2 BUAT KERJA YANG DIAMANAHKAN KEPADANYA tentu tak akan berani ultra kiasu nak buat naya kepada orang islam.

  Cadangan saya adalah : LEBIH BAIK SOAL PENSIJILAN HALAL INI KERAJAAN SERAHKAN KEPADA KEMENTERIAN KESIHATAN SAHAJA kerana Kementerian Kesihatan has proven they are many times competence and relaible than JAKIM.

  Maaf dari saya .....

  Ana Muslim

  ReplyDelete
 2. Ha ha ha. Jamil Khir makan coklat cadbury. Anak isteri Jamil Khir pun makan juga. Ketua Pengarah Jakim makan coklat cadbury. Anak bini Ketua Pengarah Jakim pun makan juga.

  Ha ha ha. Menteri Jakim dan Ketua Pengarah Jakim termakan makanan ada babi yang disahkan Halal oleh Jakim. Ah jangan ambil kisah sangat lah, yang penting ada cop Halal oleh Jakim, asal ada cop Halal Jakim saja maka bedal lah tanpa was-was.

  Ha ha ha. Halal halal halal. Bedal bedal bedal. Tanpa was-was.

  ReplyDelete
 3. Coklat Cadbury memang sedap. Sedap sehingga menjilat jari. Itu rupanya rahsia kesedapan Coklat Cadbury. Mamak !!!! kasi cadbury tarik satu .....

  ReplyDelete
 4. Jgn terlalu mudah sgt menuduh org. Mengutuk/mencaci/memaki mmg mudah. Tetapi utk melaksana sistem halal bkn mudah. Makmal kimia di petaling jaya mendapat pengiktirafan dan bkn senang2 je nk bgi hasil keputusan. Yg penting skrg ni...perlu diperjelaskn knp berlaku percanggahan keputusan. Kemungkinan disbbkn kaedah pengesanan berbeza. Didlm makmal mmg ade kemungkinan kaedah berlainan digunakan menghasilkn keputusan yg jauh berbeza utk sesuatu smpel itu. Sepatutnya pihak jabatan kesihatan membuat cross check dgn jabatan lain sblm membuat keputusan dan menyiarkn keputusan tersebut. Terangkn dari segi saintifik..supaya tidak timbul isu ada org yg mengambil kesempatan atas bbrp kepentingan peribadi.

  ReplyDelete
 5. betul, betul. jakim tak buat kerja.
  setuju, setuju. jakim tak competence.
  sokong, sokong. jakim tak reliable.

  ReplyDelete
 6. sekejap ada babi sekejap tak ada babi ........ makan aja lah .... Labu .....

  ReplyDelete
 7. Macam mana ni ? Sat kata ada DNA babi, pastu kata tadak DNA babi pula. Gua susah mah picaya lah. Gua hanya akan picaya kalau dua-dua makmal (Jabatan Kimia dan Kementerian Kesihatan) buat test semula keatas baki sampel yang telah digunakan oleh Makmal Kementerian Kesihatan sewaktu DNA babi dikesan. Kalau ambil sampel semula kemudian buat test dan dapat result negatif, gua hati tetap goyang mahu makan itu coklat cadbury lor.

  Jangan main-main pasal agama tau. Manyak losa lor.

  ReplyDelete
 8. Tukar jenama lain buat coklat lain. Contohnya dari Cadbury ke " Coklatferi " pasti akan naik rating semula.

  Tapi kalau adalagi DNA babi lingkup terus.

  ReplyDelete
 9. diambil terus dari kilang pengeluaran produk... emmm... tak hairanlah kalau dah tak ada dna babi sebab mana ada org yang nak tabur tahi babi dalam periuk sendiri.
  hati hati dengan produk yang dihasilkan oleh org kafir sebab mereka adalah musuh islam yg nyata.
  tak hairanlah banyak sebotaj dilakukan untuk menjahanamkan hati umat islam.

  ReplyDelete
 10. Dorang ni memang babi betul la! betul ke batch sample yg mereka dapat? Mana satu betul ni... Batch boleh diubah bila-bila masa... Kenapa tak mintak sample yg KKM ada juga?

  Jangan buka ruang untuk orang ramai syak bukan-bukan... dengan kenyataan longgar mcm ni, banyak persoalan yang boleh timbul...

  ReplyDelete
 11. Jangan kata apa kita org islam tau hukum hakam..masalah coklat riuh satu negara..nampak sangat org islam lemah dan tak faham islam..klu kita syaki ada DNA khinzir..jgn mkan..apa riuh satu negara. Jgn salah sana sini...kita salahkan diri sendiri.

  ReplyDelete
 12. Yg. aku heran kenapalah Malaysia ni sbg. NEGARA ISLAM dan pusat Halal, tak tubuhkan sendiri MAKMAL ISLAM yg. besar (dgn. bekerjasama dgn. Dunia Islam lain terutamanya yg. kaya dan tidak pro-ZIONIS, cthnya dr. UAE dan Brunei); dgn. SAINTIS-SAINTIS/pekerja ISLAM tulen (bukan PENYAMAQ - mesti disiasat latarbelakang mereka dgn. teliti)! Jadi tak payah bergantung kpd. Kem. Kesihatan atau mana-mana makmal; yg. senang diSABOTAJ si KAPIRDAJAL!

  Sebenarnya ada perancangan halus dr. si KAPIRDAJAL Barat-ZONIS/Israel dan ejen tempatan mereka dr. DAPBANGKAI-CELAKA/PKRSODOM utk.membubuh DNA babi secara RAHSIA, dlm. semua makanan terutamanya yg. halal [melalui bahan perasa (flavours/additive) yg. tidak dinyatakan kandungannya, terutamanya 'serbuk bacon' yg. menyebabkan ketagihan (addiction)], di Dunia Islam - salah satu cara utk. MENGURANGkan jumlah umat Islam global dgn. pelbagai virus dan penyakit yg. amat merbahaya, dlm. Genosid! Bayangkanlah Dunia Islam yg. majoriti penduduk satu negara adalah umat Islam terutamanya di Timur Tengah - amat senang disasarkan dgn. cara ini! Sebab itulah ALLAH SWT MENGHARAMkan babi; kerana ternyata babi sgt. merbahaya - lihat di - http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/12/12/eating-pork.aspx , Why I Do Not Recommend Pork - Nearly 70 Percent Contaminated with Dangerous Pathogens, By Dr. Mercola, December 12, 2012!

  Dan memang seluruh umat Islam global mahu diKURANGkan melalui pelbagai cara oleh si KAPIRDAJAL Barat-ZIONIS yg. berterusan di samping merompak kekayaan minyak-gas-minerals Dunia Islam - spt. yg. disyaki oleh Dr. Kevin Barrett, termasuk melalui wabak penyakit terbaru yg. sungguh GANJIL, yg. sedang melanda Dunia Arab, terutamanya mungkin juga mensasarkan JEMAAH HAJI yg. BERJUTA - disyaki didalangi ZIONIS-Israel dan sekutu mereka (lihat di http://www.presstv.ir/detail/2014/05/05/361346/bioweapons-could-lead-to-apocalypse/ , Bio-weapons could lead to ‘apocalypse’, By Dr. Kevin Barrett, May 5, 2014; dan di http://www.nst.com.my/latest/mers-cases-reach-more-than-400-more-than-100-dead-1.588584 , MERS cases reach more re than 400, more than 100 dead, 06 May 2014)!

  Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN ISLAM/umatnya, Kesultanan Melayu, Bahasa Melayu, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera (Bumiputera juga bermakna Pribumi/Orang Asal-Asli/Indigenous/Native/Aboriginal/First Nation).

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

innity

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com