iklan nuffnang

pages

Sunday, September 9, 2012

Tarian Kuda Gangnam Style Menghina Islam ?

Memang dalam video itu terdapat aksi-aksi lucah dan gadis-gadis yang seksi yang tidak menutup aurat yang jelas bertentangan dengan Islam. Namun mengada-adakan perkara yang tidak benar dan mengelirukan tidak dibenarkan dalam Islam.

Bolehkah kita membuat penafsiran mengikut sesuka hati mengaitkannya dengan Islam yang boleh mengelirukan umat Islam yang masih kurang ilmu agamanya.

Ada yang menafsirkan style silang tangan itu sebagai tanda salib dan kononnya ada disebut binatang burroq dalam lirik lagu tersebut. Sungguh mengelirukan. Sebelum ini tersebar berita Oppa Gangnam Style bermaksud saya ingit menjadi yahudi.

Apa itu Gangnam Style?

Gangnam Style, lagu dendangan Psy, penyanyi hip hop dari Korea. Ternyata penyanyi yang nama sebenarnya, Park Jae Sang, 35, berjaya mencetus fenomena 'Gangnam Style' di seluruh dunia.

Penyanyi yang mendapat pendidikan dari Universiti Boston dan Berklee College of Music, Amerika Syarikat itu mula menghasilkan album pertama, PSY From The Psycho World pada 2001.

Psy dikenali kerana sikap humor dan gemar meniru gaya penyanyi popular sewaktu persembahan dan pada 2006 namanya menjadi sebutan kerana meniru aksi penyanyi Lee Hyori.

Lagu Gangnam Style yang dimuatkan dalam album keenamnya itu berjaya mengangkat nama Psy sebagai artis Korea pertama yang menduduki tangga tertinggi carta iTunes dan US Music Video. Selepas disiarkan di Internet ia telah ditonton oleh kira-kira 99,460,637 pengunjung.

Penyanyi naungan pengurusan YG Entertainment itu bukan sahaja berjaya memukau peminat seni dengan lagu dan tarian ala kuda itu malah dia berjaya mempromosi daerah Gangnam yang terletak di bandar Raya Seoul, Korea Selatan.

Gangnam (sebutan gang-nam) dirujuk kepada sungai-selatan dan istilah itu digunakan untuk merujuk kepada keluasan bahagian selatan Sungai Han yang terletak di Seoul, yang merangkumi daerah Gan-nam-gu, Seo-cho-gu dan Song-pa-gu.

Ketiga-tiga daerah itu umpama kawasan segi tiga emas berbanding tempat lain di Seoul kerana kehidupan di situ penuh gaya ibarat bandar Manhattan, New York atau Beverly Hills serta Orange County di California.

Secara kasar Gangnam Style atau Gaya Gangnam merujuk kepada kehidupan kelas atasan yang dipenuhi hotel mewah, pusat beli-belah yang penuh dengan barangan berjenama lagi trendy dan penduduk yang gemarkan sosial.

Semua itu dapat dilihat pada setiap bait lirik Gangnam Style.

Dibawah adalah lirik lagu tersebut.

Seorang gadis yang panas dan humanle pada siang hari
Seorang gadis bergaya yang tahu bagaimana untuk menikmati kebebasan secawan kopi
Seorang gadis yang hatinya semakin panas apabila malam datang
Seorang gadis dengan jenis yang piuh

Saya seorang lelaki
Seorang lelaki yang adalah seperti panas seperti anda pada siang hari
Seorang lelaki yang satu-tembakan kopinya sebelum ia juga menyejuk
Seorang lelaki yang hatinya pecah apabila malam datang
Itu jenis lelaki

Cantik, loveable
Ya anda, hey, ya, anda, hei
Cantik, loveable
Ya anda, hey, ya, anda, hei
Sekarang mari kita pergi sehingga akhir

Oppa adalah gaya Gangnam, gaya Gangnam
Oppa adalah gaya Gangnam, gaya Gangnam
Oppa adalah gaya Gangnam

Eh Sexy Lady, Oppa adalah gaya Gangnam
Eh-Sexy Lady oh oh oh oh

Seorang gadis yang kelihatan tenang tetapi memainkan apabila dia memainkan
Seorang gadis yang meletakkan rambutnya apabila masa yang sesuai datang
Seorang gadis yang meliputi dirinya tetapi adalah lebih seksi daripada seorang gadis yang bares semua
Seorang gadis sensable seperti itu

Saya seorang lelaki
Seorang lelaki yang kelihatan tenang tetapi memainkan apabila dia bermain
Seorang lelaki yang pergi sepenuhnya gila apabila datang masa yang sesuai
Seorang lelaki yang telah membonjol idea dan bukannya otot
Itu jenis lelaki

Cantik, loveable
Ya anda, hey, ya, anda, hei
Cantik, loveable
Ya anda, hey, ya, anda, hei
Sekarang mari kita pergi sehingga akhir

Oppa adalah gaya Gangnam, gaya Gangnam
Oppa adalah gaya Gangnam, gaya Gangnam
Oppa adalah gaya Gangnam

Eh Sexy Lady, Oppa adalah gaya Gangnam
Eh-Sexy Lady oh oh oh oh

Di atas lelaki berjalan adalah manusia terbang, bayi bayi
Saya seorang lelaki yang tahu satu perkara atau dua
Di atas lelaki berjalan adalah manusia terbang, bayi bayi
Saya seorang lelaki yang tahu satu perkara atau dua

Anda tahu apa yang saya cakapkan
Oppa adalah gaya Gangnam

32 comments:

  1. biasa la Malaysia, Abby Abadi boleh jadi Ustazah dan cakap tentang Islam dengan hanya pakai tudung. Malah beliau berlagak lebih faham tentang Islam berbanding bekas Mufti Perlis Dr. Asri

    ReplyDelete
  2. mana ada sebut Burroq dan langit ke-7, tak faham aku apa motif orang yang kaitkan lagu ni dengan yahudi, Kristian dan Israq Mikraj, jangan terlampau nanti jadi amuk di JPM

    ReplyDelete
  3. Orang islam yg bodo memang macam tu. Suka membodokan org lain

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan libatkn Islam bro..ini perangai melayu suka jatuhkan orang lain..dari politik sampai ke mane2 pun org melayu ttp mcm tu..dh x bole ubah dh..

      Delete
  4. tak elok la suka provok benda2 yg xpasti.. memalukan je. org korea tu buat lagu, kita melatah xtentu pasal.. apa la motifnya. kalo didengar oleh yang kurang tahap kecerdikannya, mesti melompat punya..

    ReplyDelete
  5. Sbb tu lagu2 kat negara kita tak pernah maju, lagu org pulak d provoke mcm tu..tinggal je dlm hutan kalo tak nak ada isu mcm ni timbul...

    ReplyDelete
  6. itu mesti kerja pebangkang nk jatuhkn org je hehhe

    ReplyDelete
  7. sebagai umat islam,degarlah Al-Quran dan baca, xyah la dengar lagu yg x memberi faedah.kerana lagu ni umat islam bergaduh sesama sendiri...

    ReplyDelete
  8. mcmnilah..if ade lagu oversea yg nak masuk malaysia, kite selidik lirik dulu..dah jd mcm dasar ekonomi tertutup plak-:)...pokok pangkal hati..jgnla terikut2 budaya tak baik sudah..

    ReplyDelete
  9. Video klip x b'akhlak

    ReplyDelete
  10. Apa pn jgn terpedaya dgn budaya luar....

    ReplyDelete
  11. The problem we have here is, some people love to do judgement which bring to a negative impact for the society.

    ReplyDelete
  12. kalau orang sensitif sangat, apa saja jadi isu. Itu hiburan saja. Jangan kecoh, enjoy saja. Tak nak dengar, diam sajalah. Bodo

    ReplyDelete
  13. Salam semua..nie nak perbetulkan untuk saudara Amirul..itu bukan islam tapi melayu, kalau islam dia bukan camtu.ingat tu ,Agama Islam Bangsa melayu...bukan Bangsa Islam Agama Melayu...

    ReplyDelete
  14. korang nie klaw nk comment pun fikir2 la dulu...
    asyik nk salahkan islam je...n klaw nk celahkan psal politk xpayah babitkan islam...stop annoying!!...sedarlah...korang nie xhbis2 nk gaduh...

    ReplyDelete
  15. Ni kerja org bangang...sama bangang mcm Abby Abadi.

    ReplyDelete
  16. yah,,,,keluar dari itu ,,yang terpenting adalah islam harus lebih cerdas dan aktif dalam menghadapi hal itu bukan hanya ini,,,

    ReplyDelete
  17. agenda nya di sini...lagu ni xda masalah tapi disebabkan provok lagu ni yg membuatkan sesama kita bergaduh. itulah agenda nya. bukan masalah lagu tapi sja je nak bagi korang panas dn bergaduh. hebat taktik syaitan

    ReplyDelete
  18. orang korea tak akan menghina nabi sebab bkn negara kita jew islam..igt kat korea tak ada org islam kew...org islam korea sendiri minat lagu gangnam style...jgn suka menuduh...kalu kita tak pasti jgn suka hati nak sebar perkara yang tak betul..berdosa..bknnya dosa kecil sahaja yg akn dpt mlah akan dpt dosa yg besar

    ReplyDelete
  19. nknnya malaysia jew ade org islam igt kt korea tak ada org islam kew...org korea islam mnat lagu gangnam style...jgn la main fitnah jew nanti dpt dosa...selidik pun tidak...org yg fahami lyric lagu dgn maksud jew faham makna yg sbenrnya...igt psy tak thu kew psl nabi-nabi...org krist korea pun thu psl nabi-nabi...jgn lh main terjh jew...insaf2 lah...kalu tak suka jgn nk main sebar yg bkn2...nanti teruk padahnya...saya ckp nie pun sbb saya nim kpop fans...

    ReplyDelete
  20. Masalah orang Melayu nih, suka sangat melatah n mengaitkan sesuatu tak bertempat... THEN, korang JANGAN INGAT Allah jadikan DUNIA ni JUST utk org ISLAM jek!! kan agama sruh kita bersaudara... org kafir pun kita kne r hormat... Nabi s.a.w. pun taw hormat org kafir even dia kne cerca....hmmm.... ORANG KAFIR buat lagu, dia pnye tarian, dia punya pakaian, yang korang nk KOMEN nape????? yg korang sibuk nk ambik taw nape???? sibukkanla jaga adab n pakaian korg dlu.... ni lagi teruk, pegi bwt fatwa tu ini..... terpulang pd kita nk guna lagu ni as ape...... if just nk release tension,silakan..if saje suka dengar,silakan...but, let say if nk bwt parti buih or ke arah maksiat, JANGANLA BUAT.... ni la org melayu, pandai sangat.. jaga tepi kain org jek... mengomen memang pandai... diri sendiri tak betol tak nampak..... SEBAB TU MUNDUR!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. agree...stuju sangat..biar drwg bertekak xtentu pasal, nti kte jadi bos dwg jadi kadham...lol

      Delete
  21. Org melayu katakan..ptt x maju2 dr dulu smpai sekarang..hidup asyik nak jatuhkan melayu sendiri..kejar kuasa..duit punya pasal habis pesongkan orang lain..jadi baik kita pikir anak bini kt di rumah..

    ReplyDelete
  22. org yg bdoh je akn ckp lgu ni hina islam.... oppa tu maksud nya abang gangnam tu nama sesuatu tempat di korea dan style tu gaya...apa ke bangang tol la sape yg ckp lgu ni hina islam....

    ReplyDelete
  23. saye stju sstengah msyarakat ne suke mpercayai seseatu tnpe dslidik dhulu.....

    ReplyDelete
  24. Hello! I simply would like to give an enormous thumbs up
    for the nice information you will have right here
    on this post. I will probably be coming again to your blog for extra soon.



    My web-site ... seminole county clerk of court public records

    ReplyDelete
  25. Good day! I simply wish to give a huge thumbs up for the nice data you might have right here on this post.
    I shall be coming back to your blog for more soon.

    Feel free to visit my web blog semi trucks for sale by owner in nc

    ReplyDelete
  26. As'salam..sy bkn org melayu,tapi sy beragama islam. ada yg mengaku islam tpi suka sangat mengutuk dan mencercha..nilah org melayu zaman sekarang dh terpesong sangat akidahnya..klu baca sejarah lama org melayu disegani kerana pemimpinnya berwibawa,cina dan india jdi org suruhan ajer,tpi sekarang dah berubah melayu suka sangat bertekak,org lain dah masuk take over tempat dia..akhirnya jadi pembantu i n c.. yg m dah jdi kadham..bangunlah mantan pm pun dah nangis tgk bangsa dia bertekak pasal gangnam aje..hampehh..

    ReplyDelete
  27. Hey! I simply wish to give a huge thumbs up for the nice info you
    might have right here on this post. I shall be coming again to your weblog for more soon.


    my weblog semen allergy

    ReplyDelete
  28. Good day! I just want to give an enormous thumbs
    up for the good info you’ve got right here
    on this post. I will probably be coming again to your blog for extra soon.


    my web page: free seo tools downloads

    ReplyDelete
  29. Howdy! I just want to give an enormous thumbs up for the great data you will have here on this post.
    I shall be coming again to your weblog for extra soon.


    My blog post :: seminole state college jobs oviedo

    ReplyDelete
  30. ckp mcm org mabuk ja hampa ni.. Bwk2 ngucap la.. Diri sndri xtjaga,nk pbetoikan owg.. Buktikan pd diri tu dl sbg owg yg beriman dan soleh.. Ni x,doa mkn pn tketaq2 nk bc,ada hati nk talbiah owg.. Skit2 udah la..jgn mlampau2 sgt nk bangkitkn isu ni.. Jgn gadaikn iman d dada hnya kerana lirik owg kafir ni.. Dok taw dh dia tu kafir.. Yg kita nie,fikir2 la..ada otak,pakai.

    ReplyDelete

POST TERKINI

Page Navigation

Blog Archive

nuffnang

Blog List

ohbelog

busuk

Total Pageviews

Counter

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com