innity

pages

Monday, November 21, 2011

PKR jadi Pejuang Kristian Pula


KUCHING: Dakwaan Ketua Parti Keadilan Rakyat (PKR)Sarawak Baru Bian (PKR-Ba'Kelalan) bahawa ada cubaan untuk berdakwah secara halus oleh tenaga pengasuh Islam di tabika Kemas yang majoritinya kanak-kanak beragama Kristian, adalah tidak benar.

Menteri Kebajikan, Wanita dan pembangunan Keluarga Datuk Fatimah Abdullah berkata siasatan menunjukkan ada 11 tabika Kemas di Ba'kelalan dan hanya tiga orang pengasuh beragama Islam dan dua tabika tersebut mempunyai ramai kanak-kanak beragama Islam.

"Lapan tabika lain, pengasuh-pengasuh terdiri daripada mereka bukan Islam,"katanya dalam sesi penggulungan sidang Dewan Undangan Negeri (DUN)di sini, Isnin.

Katanya sebuah tabika Kemas yang mempunyai pengasuh beragama Islam ditempatkan di sana sebagai langkah sementara sehingga ada calon sesuai mengisi jawatan tersebut daripada kalangan penduduk setempat.

Beliau menafikan tabika-tabika Kemas di Ba'kelalan mempunyai ramai tenaga pengasuh dari Semenanjung kerana kesemuanya tenaga pengasuh berasal dari negeri ini dan menegur semua Anggota Dewan Undnagan Negeri (ADUN) supaya berhati-hati mengeluarkan kenyataan yang boleh menimbulkan ketegangan antara rakyat pelbagai kaum dan agama di negeri ini.

Pada sesi perbahasan minggu lepas, Bian mendakwa ada cubaan berdakwah secara halus di kalangan tenaga pengasuh tabika Kemas di Ba'Kelalan yang menimbulkan kebimbangan ibu bapa sehingga ada yang mendakwa anak mereka diajar berdoa secara Islam.

Bian juga menyuarakan kebimbangan mengenai ramai tenaga pengasuh dari Semenanjung yang bertugas di tabika Kemas yang boleh menimbulkan konflik keagamaan dan budaya sekaligus mencadangkan kerajaan meningkatkan pengambilan rakyat tempatan sebagai tenaga pengasuh Kemas.

Dalam perkembangan lain, Fatimah mengumumkan cadangan penubuhan Pusat Pendaftaran dan Pendidikan Awal Kanak-kanak (PPAK).

Beliau berkata, tujuan utama penubuhan PPAK ialah untuk memendekkan tempoh kelulusan pendaftaran tadika dan taska di Sarawak.Katanya setakat ini tempoh kelulusan pendaftaran berjaya dipendekkan kepada satu tahun daripada tiga tahun.

8 comments:

 1. PKR memang pejuang kristian, tak tgk ke kes gereja DUMC, kan khalid gagap terus kedepan hentam Jais.

  Kesian melayu bodoh dalam PKR, korang bukan saja bodoh tp TANPA SEDAR MELAYU ISLAM NI MENENTANG AGAMA SENDIRI,

  nak letak hukum apa tu,BOLEH TAK USTAZ PAS BAGI PANDANGAN

  ReplyDelete
 2. dah jadi najis mughalazah tu

  ReplyDelete
 3. PKR MEMANG DAH LAMA TAK BOLEH PAKAI, SEKSUALITI MERDEKA PUN ANWAR SOKONG, KALAU DAH BANTAI JUBUR PUN MEREKA SOKONG, KRISTIAN PUN MEREKA SOKONG, APA LAGI YANG TINGGAL...JAWAB LAH SENDIRI, KALAU AKU, NAK NGAKU PENYOKONG PKR PN AKU TAK NAK DAH

  ORANG YANG MUKA JUBUR JE BOLEH KEKAL DALAM PKR

  ReplyDelete
 4. PKR NI HUKUM ADATNYA IALAH NAJIS HARAM JADAH

  ReplyDelete
 5. PKR tunggulah bala dari Allah atas kezaliman kamu terhadap agama Allah.

  PAS yang tidak menegur rakan sebantal dalam bersubahat menghina agama Allah juga dimurkaiNya

  ReplyDelete
 6. KEKAR LAH KOMEN2 KORANG SUME NIH...HAHAHAHAHHAA....PAKU DULANG PAKU SERPIH MENGATA ORANG DIA YANG LEBIH.....SEDAR2 LAH WEIH..MELAYU2 MCM KORANG NI LAH YANG BUAT MELAYU2 LAIN TERGADAI TERTIPU DAN TERANIAYA....MELAYU BODOH KORANG SUME NIH

  ReplyDelete
 7. pkr ni balaci cina DAP je... kata pakatan rakyat mane tok guru kita nik aziz xkan xnak bg nasihat kot... kalau mcm ni mcm mane nak laksankan hudud kat malaysiakan...

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

innity

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com