innity

pages

Sunday, November 13, 2011

MPP USM & UPM TIDAK SETUJU Pinda Sek.15 AUKU
KUALA LUMPUR 12 Nov. - Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) Universiti Sains Malaysia (USM) dan Universiti Putra Malaysia (UPM) menyifatkan cadangan meminda Akta Universiti Kolej Universiti (AUKU) sebagai sesuatu yang berunsurkan politik.

Presiden MPP USM, Muhammad Idzuan Jamaluddin berkata, sebagai mahasiswa pihaknya tidak mahu agenda politik menyusup ke dalam kampus kerana ia akan menganggu pembelajaran di kampus.

"Sebenarnya hanya minoriti daripada mahasiswa yang bersuara untuk meminda AUKU kerana mentaliti mereka telah dipengaruhi oleh unsur-unsur politik yang berusaha memasuki kampus," katanya di sini hari ini.

Beliau mengulas pandangan Naib Canselor Universiti Teknologi Mara (UiTM), Prof. Datuk Dr. Sahol Hamid Abu Bakar yang tidak bersetuju dengan cadangan pindaan AUKU.

Tambah Muhammad Idzuan, sejak AUKU diwujudkan tiada sebarang laporan mengenai kemerosotan akademik melibatkan mahasiswa.

"Mahasiswa perlu ingat bahawa kehadiran mereka ke universiti adalah untuk menimba ilmu dan bukannya untuk terlibat dengan sebarang kegiatan politik," katanya.

Presiden MPP UPM, Iqbal Ismat Nordin pula berkata, pindaan AUKU sebenarnya tidak mengambil kira pertimbangan akademik.

"Cadangan pindaan AUKU dibuat berdasarkan alasan hak manusia tanpa mengambil kira faktor akademik mahasiswa. Kita tidak mahu di kalangan mahasiswa wujud perpecahan disebabkan faktor parti politik kerana ia akan menyebabkan mereka lalai dalam pelajaran," ujarnya.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

innity

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com