innity

pages

Sunday, July 10, 2011

Demonstrasi : Orang Islam Mudah Diperalatkan - Tun M


Kita tak dapat nafi bahawa berdemonstrasi mempunyai tempat dalam pengamalan demokrasi.

2. Saya baru kembali dari lawatan ke Mesir. Seperti kita semua maklum satu demonstrasi besar di Kaherah telah berjaya menjatuhkan Kerajaan Hosni Mubarak.

3. Tetapi kesan demonstrasi tidak terhad kepada kejatuhan Kerajaan. Ekonomi Mesir merosot dengan amat teruk. Mesir, yang banyak bergantung kepada pelancongan mengalami kemerosotan 80 peratus semasa demonstrasi berlaku. Hari ini pun pelancong belum kembali dan banyaklah hotel yang kosong.

4. Serangan terhadap polis adalah satu jenayah. Sudah tentu jika polis diserang, maka polis terpaksa menggunakan kekerasan. Jika polis guna kekerasan maka ini akan dijadikan isu oleh yang berdemonstrasi.

5. Mungkin kerana ingin mengelak daripada tindak balas maka polis diarah berundur dan tinggalkan tempat demonstrasi tidak dikawal. Keadaan ini merbahaya kerana orang awam tidak mendapat perlindungan polis lagi.

6. Sudah tentu pemulihan ekonomi terganggu. Pelancong tidak kembali dan jauh sekali pelaburan oleh pelabur tempatan dan asing. Pengangguran bertambah dan yang miskin menderita bertambah.

7. Walaupun demonstrasi diterima dalam demokrasi, ia tidak boleh diguna dengan sewenang-wenangnya. Jauh daripada memberi manfaat kepada rakyat, ia menambah masalah bagi rakyat.

8. Pihak tertentu merancang untuk mengadakan demonstrasi besar-besaran pada 9hb Julai ini. Apakah benar demonstrasi ini bertujuan untuk membersihkan proses pilihanraya?

9. Jika disemak tuntutan yang dibuat lebih merupakan tuduhan terhadap Kerajaan dan bukan tuntutan sebenar. Tujuannya ialah untuk memburukkan Kerajaan supaya meraih sokongan dalam pilihanraya akan datang.

10. Walaupun pengurusan pilihanraya di Malaysia mempunyai beberapa kelemahan tetapi hakikatnya di Negara ini parti lawan boleh menang. Demikianlah pentadbiran pilihanraya di Malaysia sehingga pada tahun 2008 parti lawan dapat menawan lima buah negeri, satu wilayah dan berjaya mengurangkan ahli Dewan Rakyat sehingga tidak tercapai matlamat dua pertiga seperti yang biasa dimenangi oleh parti Kerajaan.

11. Bandinglah dengan pilihanraya di Negara-negara lain termasuk jiran terdekat kita di mana parti bukan Kerajaan tidak dapat wakil dalam dewan sama sekali. Yang menang daripada parti lawan akan dituduh dengan pelbagai tuduhan dan dihadapkan ke mahkamah. Maka mahkamah pun menghukum mereka salah dan tidak dapat mengambil tempat mereka dalam dewan. Ada yang dibenar masuk tetapi tidak berani bercakap. Kalau bercakap tidak akan dilapor dalam media.

12. Ada pula diwujudkan kumpulan pembangkang dalam parti Kerajaan. Ini adalah satu sandiwara politik.

13. Dalam pilihanraya yang baru lepas pun banyak tekanan digunakan oleh Kerajaan berkenaan. Sebab itu jumlah calon pembangkang yang menang amat kecil.

14. Malangnya terdapat di Malaysia parti yang berasas dari parti negara jiran ini yang ingin supaya negara ini juga menerima contoh pentadbiran negara jiran. Seperti dengan parti di negara jiran, pada mulanya janji dibuat untuk mendirikan Kerajaan yang baik dan adil. Apabila sahaja rakyat memberi kepercayaan jenis pemerintahan yang didirikan jauh berbeza daripada yang dijanjikan.

15. Memang pun ada sekatan tertentu di negara ini terhadap kebebasan liberal yang didapati di negara barat. Sekatan ini diperlukan kerana mengelak daripada huru-hara berlaku.

16. Pada 1969 berkempen dibenar sepenuhnya iaitu enam minggu. Pada masa kempen, parti politik menggunakan perkauman untuk menarik sokongan. Parti-parti Kerajaan pun terpaksa menggunakan soal perkauman. Balas-membalas berkenaan isu ini dalam kempen menyebabkan ketegangan antara kaum-kaum. Dengan itu berlakulah 13 Mei yang berdarah.

17. Untuk mengurangkan kemungkinan kempen membakar hati, maka dikurangkan masa berkempen. Lagi pun parti pembangkang berkempen sepanjang masa. Perhimpunan dalam rapat parti pembangkang lebih kerap daripada parti Kerajaan. Demikianlah kebebasan di Malaysia.

18. Tidak ada sebab kenapa demonstrasi perlu diadakan di negara ini. Wakil Rakyat parti lawan begitu ramai. Jika kajian perlu dibuat berkenaan undang-undang dan pengurusan pilihanraya, peluang yang banyak terdapat dalam dewan-dewan untuk membangkit dan membahas perkara-perkara ini. Tetapi peluang-peluang ini tidak digunakan sepenuhnya. Sebaliknya demonstrasi hendak diadakan. Apa tujuannya? Membersihkan pilihanraya atau mencuba memburukkan imej parti Kerajaan.

19. Di Mesir saya ditanya kenapakah pentadbiran negara Islam tidak ada yang baik. Saya terpaksa mengaku yang orang Islam mudah diperalatkan.-3/7/2011

4 comments:

 1. Orang2 Melayu yg berpendidikan menguna dan memperalatkan para melayu yg kurang atau tidak berpendidikan. Mereka digunakan untuk menjatuhkan negara mereka, bangsa mereka dan ugama mereka sendiri.
  Apakah yg membuatkan Melayu menjadi tuli dan begitu bodoh. Anih!
  Apakah masih tidak biasa mengerti perpatah MENANG SORAK KAMPUNG TERGADAI.

  ReplyDelete
 2. termasuklah anda mahahir,senang diperalatkan

  ReplyDelete
 3. Perhimpunan Bersih yang dihadiri oleh majoriti orang Melayu adalah manifestasi kekecewaan mereka di atas kegagalan kerajaan dalam menangani 1001 macam masalah yang membelenggu mereka. Kerana itulah mereka sanggup memperjudikan masa depan negara dengan memilih pemimpin seperti Anwar Ibrahim, sggup bersekongkol dgn Ambiga & DAP yg anti-Islam.Sampai PAS yg selama ini mengkafirkan sesama islam pun boleh gugurkan Negara Islam. Masalah kita skrg spt pemimpin2 korup, tidak berwibawa, tidak mengambil berat masalah rakyat bawahan, mementingkan diri sendiri, kemaruk projek.UTK PRU13 NTI, PASTIKAN CALON YANG BERTANDING ADALAH PEJUANG RAKYAT BUKAN PENGKHIANAT RAKYAT!Masalah sosial antara lain nya seperti kebebasan remaja yang tidak terkawal,kebanjiran anak luar nikah, buang bayi,mat rempit,kadar jenayah yang meningkat.Selain daripada itu, kebanjiran pendatang tanpa izin yang juga membawa bersama-sama mereka berbagai masalah kepada rakyat Malaysia. Bukan sedikit jenayah yang dilakukan oleh pendatang2 ini spt bunuh, rogol,rompak,culik dan meruntuhkan institusi kekeluargaan kita. KIta tak perlukan mereka dalam negara kita. Sebaliknya, telah tiba masanya kita mengerahkan anak2 muda kita supaya menyumbangkan tenaga mereka dlm pembangunan negara ini. Berikan mereka pilihan samada sambung pelajaran atau bekerja.Adakan undang2 yg mengharamkan rakyat membuang masa. Perangi mat rempit habis2an. Sikap mereka hanya merugikan diri mereka sendiri & mendtg masalah kepada negara.Selain drp itu, pusat2 hiburan, rumah urut & sarang pelacuran yg tumbuh bagai cendawan. Ditambah pula dengan pentadbiran dan penguatkuasaan undang2 yang lemah membuatkan tindakan pihak berkuasa spt mencurah air di daun keladi.Berapa banyak pusat MAKSIAT kembali semula beroperasi slps diserbu? Bukan kah ini kerja sia2? Hentikan siaran tv yg tiada manfaat dan hiburan melampau. Ubah waktu siaran ke masa yg lebih sesuai. Perbanyakkan rancangan berbentuk ilmiah dan kekeluargaaan.BANYAK LAGI YANG KERAJAAN BOLEH BUAT. LAKUKANNYA SEKARANG SEBELUM SEMUANYA TERLAMBAT...!

  ReplyDelete
 4. Aku memang TUN M DIE HARD FAN walaupon aku bukan org Malaysia.

  HIDUP TUN!! HIDUP TUN!!

  Outsider.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

innity

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com